anton-murygin-jD7WYFNJ-0s-unsplash

Studentske menze poznatog europskog sveučilišta postaju većinski veganske

GREEN_300_listici_sredina

Ponedjeljkom u menzama samo salate

Budući da emisije ugljika koje proizvodi mesna industrija doprinose klimatskim promjenama, berlinske su menze od ove jeseni svojim studentima odlučile ponuditi većinski vegansku hranu. Mnogi su studenti pozdravili novi režim prehrane.

Kako bi svojim djelovanjem bili što klimatski učinkovitiji, ali i potakli studente na brigu o okolišu, menze na berlinskom sveučilištu postaju većinski veganske. Tako će studenti u tamošnjim kantinama imati većinski odabir veganskih jela i to njih 68 posto. Vegetarijanski meni bit će zastupljen 28 posto, dok će mesa i ribe biti svega 4 posto. Novi jelovnici osmišljeni su tako da smanje ugljični otisak sveučilišta u njemačkoj prijestolnici, a meso je vrlo često zastupljenp u mnogim tradicionalnim njemačkim jelima, poput šnicle, kobasice i svinjskih koljenica.

Od listopada situacija će se u Berlinu drastično izmijeniti te osim što uvode većinsko veganstvo u menije, ponedjeljkom se u menzama neće posluživati meso, pa će tako i njemačko tradicionalno jelo currywurst zamijeniti salata. Daniela Kummle iz Studierendenwerka, grupe za podršku studentima, rekla je za strane medije kako postoji sve veća potražnja jela bez mesa u njihovim menzama. Osvrnula se i na rezultate studentskog istraživanja iz 2019. godine, koje je otkrilo da je 14 posto berlinskih studenata reklo da su vegani, a daljnjih 33 posto vegetarijanci. Rekla je da je Studierendenwerk, koji vodi 34 menze na berlinskim sveučilištima i fakultetima, revidirao svoj jelovnik tijekom pandemije kako bi njihova ponuda bila što više u suradnji s prirodom.

Jela koja će studenti moći naručiti uključuju vegansko varivo od povrća s kokosovim mlijekom i crvenom lećom te zdjelu od slanutka i kvinoje s povrćem i chia sjemenkama. Također, Kummle je komentirala da osim nekoliko negativnih komentara na društvenim mrežama, dosadašnje reakcije studenata su bile pretežito pozitivne te prelazak na zdravu prehranu od jeseni ne bi trebao predstavljati problem.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.