249146400_2788898738075651_320449413085231864_n

Studenti osmislili inovativne spremnike za vodu i poslali ih žrtvama potresa

GREEN_300_listici_sredina

Alternativa plastici

Donirali su 14 svojih tenkova žrtvama razornih potresa kojima je pristup pitkoj vodi bio otežan. Nakon upotrebe, lokalne zajednice u Turskoj mogu održavati i lako popraviti tenk svakodnevnim alatima.

Nakon serije razornih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju početkom veljače, jedan od velikih problema s kojim su se preživjeli susreli je nedostatak pitke vode. Pomogao im je izum diplomanata Kraljevskog koledža umjetnosti Paul Mendieta i Beren Kayali, koji su dizajnirali poseban spremnik za pitku vodu.

Riječ je o Deployju, strukturi teškoj oko 256 kilograma koja se može sastaviti i napuhati na licu mjesta te je spreman za korištenje unutar 48 sati, piše Dezeen. Ima zapremninu od čak 14.000 litara vode.

“Pomažemo ruralnim zajednicama s potrebama za vodom i rješavamo logistička pitanja za ruralna područja, uključujući poljoprivrednike, infrastrukturne projekte i slučajeve pomoći u katastrofama”, rekla je suosnivačica Beren Kayali.

Kako funkcionira? 

Spremnik Deploy sastoji se od cementa postavljenog između tkanine i PVC obloge. Riječ je o posebnom materijalu koji je prethodno korišten za pokrivanje skloništa u slučaju katastrofa. Spremnici se proizvode u Pontyclunu u Walesu, gdje se materijal presavija viličarom i pakira u drvene palete, spremne za otpremu na mjesta gdje je nedostatak ili kvaliteta vode problem.

Ravno zapakirani spremnici zatim se iz helikoptera zrakom izbacuju na tlo, gdje su najmanje dva člana Deploy tima potrebna za sastavljanje spremnika na licu mjesta. Da bi to učinili, polažu betonsku ploču na tlo, koja služi kao baza za spremnik vode.

Elektronička zračna pumpa koristi se za napuhavanje spremnika “poput divovskog balona” prije nego što se poprska vodom iz crijeva kako bi se potpuno “hidratizirala”. Nakon toga, može se njime manipulirati nekoliko sati prije nego što se stvrdne u čvrstu vatrootpornu i vodootpornu strukturu. Potpuno se stvrdne unutar 24 sata i tada je spreman za punjenje pitkom vodom.

Održiva alternativa 

Deploy je donirao 14 svojih tenkova žrtvama razornih potresa kojima je pristup pitkoj vodi bio otežan.

Ideja je da nakon upotrebe, lokalne zajednice na terenu u Turskoj mogu održavati i lako popraviti tenk svakodnevnim alatima, bez potrebe za dodatnom podrškom od Deploya.

Studenti osmislili spremnik za vodu

“Dvije od ključnih značajki Deploy spremnika za vodu su njegov odvojivi poklopac i izlazni ventil u razini poda. To omogućuju potpunu drenažu spremnika za vodu i lakši pristup unutrašnjosti spremnika, omogućujući metode čišćenja slične onima u bazenu,” objasnila je Kayali ističući pritom da vjeruje da su ovi spremnici znatno pristupačnija i održivija alternativa plastičnim ili betonskim konkurentima.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.