mohamad

Student iskoristio plastični otpad i od njega napravio vjetroturbinu

GREEN_300_listici_sredina

Nada se da će pomoći cijelom selu

Mohamad se nada da će industrija vjetra u sjevernom Libanonu pojaviti nakon njegovog izuma, za koji kaže da ga želi podijeliti sa svojim susjedima.

Student književnosti uspio je sam napraviti vjetroturbinu i postaviti ju na krov bakine kuće. Mohamad Sabsabi (25) iz vjetrovitog Akkara u Libanonu mjesecima je proučavao obnovljive izvore energije, kada mu je pala na pamet ideja da od starih predmeta sam pokuša napraviti svoju vjetroelektranu.

S obzirom na to da Mohamad živi u gradu u kojemu se država nije pobrinula za isporuku električne energije, mještani sve više postavljaju solarne panele na krovove svojih domova. Međutim, kada sunca nema, ostaju bez struje. Stoga je Mohamad odlučio iskoristiti drugi obnovljivi izvor energije – vjetar.

Upotrijebio je stare bačve za vodu, ostatke čelične ograde i kotač za kola kako bi izradio vjetroturbinu. Koristio se knjigama, znanstvenim člancima i objavljenim videima na YouTubeu kako bi njegova elektrana mogla funkcionirati i proizvoditi električnu energiju. To mu je pošlo za rukom nakon nekoliko mjeseci, a njegova je obitelj bila oduševljena.

student napravio vjetroturbinu

Svatko tko nema solarne ploče ostaje bez struje minimalno na sat vremena tijekom dana, a vjetroturbine, koje se osim električnih komponenti mogu izraditi iz otpada, mogle bi biti jednostavno rješenje. Mohamad se nada da će industrija vjetra u sjevernom Libanonu pojaviti nakon njegovog izuma, za koji kaže da ga želi podijeliti sa svojim susjedima.

“Ne znam koliko će trajati, ali optimističan sam”, rekao je Sabsabi za L’Orient Today.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.