adam-birkett-E5z_GEykGEo-unsplash

Studeni je, a ljudi su se do jučer kupali na Jadranu. Ipak, stiže promjena…

GREEN_300_listici_sredina

Bablje ljeto ne prolazi

Temperature dugo nisu bile ovako visoke u ovo doba godine. Razgovarali smo s meteorologinjom Teom Blažević o tomu što nas čeka i zašto nam je ovoliko toplo u studenom.

Kalendar je jučer pokazivao treći dan u mjesecu studenom, ipak diljem Jadrana kao da je početak kolovoza, ili nekog drugog ljetnog mjeseca. Temperatura mora bila je ugodnih 20 stupnjeva, plaže prepune i odraslih i djece. Umjesto zimskih jakni i kišobrana, kupaći kostimi i ručnici za plažu. Pravo bablje ljeto.

Plaža u Splitu prije par dana (Crometeo, Facebook)

U mjesecu koji bi nas trebao pripremati za zimu, još uvijek je aktualna sezona kupanja. Razgovarali smo s meteorologinjom i urednicom emisije “Klimatska budućnost” Teom Blažević koja nam je rekla da su ove temperature iznadprosječno tople za ovo doba godine. Ipak, te se visoke temperature još uvijek ne mogu izravno povezivati s klimatskim promjenama.

“Potrebne su analize. Ne možemo to zaključiti na osnovu jednog mjeseca, za to su potrebne analize. No, ono što možemo reći je da svjedočimo porastu globalne temperature, što je posljedica čovjekovog djelovanja”, rekla je Tea.

Ipak, kupače će uskoro, barem na neko vrijeme, potjerati promjena koja slijedi. Kako nam je rekla Tea, stiže jedan zaokret.

Bit će obilnih kiša, tijekom petka i subote osobito na obali, a moguće su i nevere na moru, no ipak kratkotrajno. Nema naznaka nekoj jačoj zimi. Prognostički materijali pokazuju da će ponovno zatopliti, dodala je.

Naglasila je nadolazeću klimatsku konferenciju COP27. Samo 25 zemalja poslalo je revidirane nacionalne planove. “Premalo smo napravili u odnosu na prošlu godinu, zbog krize se mnogo zemalja vratilo ugljenu, to je problem, objasnila je Tea.

PHOTOS BY: Crometeo (Facebook), DHMZ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.