ilaria-ghidini-xTAq6KunXKo-unsplash

Struja iz snijega? Ovaj grad vjeruje da ju može proizvesti

GREEN_300_listici_sredina

Manji utjecaj na okoliš i troškovi

Sunce i vjetar dva su prirodna fenomena koji se najčešće koriste za obnovljivu energiju, ali jedan grad u sjevernom Japanu vjeruje da može iskoristiti jedan neuobičajeni resurs kojeg tamo ima u izobilju.

Probni test za dobivanje energije iz snijega započeo je u gradu Aomori prošli mjesec i trajat će do ožujka. Grad će provesti test u suradnji s Forteom, lokalnim startupom za informatičku tehnologiju, zajedno s Tokijskim sveučilištem za elektro-komunikacije. Test će se izvoditi tako da snijeg kojeg su uklonile gradske ralice se puni u bazen koji se nalazi u jednoj zatvorenoj školi. Zatim, pomoću temperaturne razlike između snijega i vanjskog zraka proizvoditi će se električna energija.

Cijevi za prijenos topline će se postaviti u bazen u kojem će se hladiti zrak. Vanjski zrak, u međuvremenu, zagrijava sunce. Ta će se temperaturna razlika koristiti za stvaranje konvekcijske struje u rashladnoj tekućini unutar turbine. Konvekcijska struja rotira turbinu za proizvodnju električne energije. Za ovaj sustav koji je razvio Koji Enoki, izvanredni profesor na Sveučilištu elektro-komunikacija, se procjenjuje da može proizvoditi električnu energiju jednako učinkovito kao i solarna energija.

Tijekom probnog testa razvit će se zasebni sustavi napajanja snijegom za tvrtke i kućanstva. “Učinit ćemo to tako da sustav može doći do malih klijenata, baš kao i solarna proizvodnja energije”, rekao je predsjednik Forte, Jun Kasai. Široka primjena generatora snježne energije ublažila bi probleme s opskrbom električnom energijom tijekom zime. Očekuje se da će se energija dobivena snagom snijega proizvoditi uz niske troškove. 

Slično ovome, postoji sustav koji proizvodi električnu energiju koristeći temperaturne razlike između površinske vode i oceanskih dubina kojeg je razvila japanska pomorska kompanija Mitsui O.S.K. Lines (MOL) koja planira komercijalizirati ovaj sustav. MOL ima za cilj proizvodnju energije po cijeni od približno 20 jena (14 centi) po kilovatsatu do 2025. godine. To bi bilo niže od troškova vjetroelektrana na moru i toplinske energije na naftu 2030. godine, prema procjeni japanskog ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije. Energija snijega koristi veće temperaturne razlike nego pretvorba toplinske energije oceana, tako da postoji mogućnost da će proizvodnja električne energije koštati još manje.

Vjeruje se da energija snijega ima manji utjecaj na okoliš od drugih oblika obnovljive energije. Kansai Electric Power otkazao je planove za vjetroelektranu u srpnju jer bi se nalazila u blizini nacionalnog parka. Solarna energija proizvodi istrošene solarne ploče koje je potrebno zbrinuti. Međutim, otopljeni snijeg može se zbrinuti kao i obična otpadna voda. Također je rekao da bi novi sustav snježne električne energije mogao pružiti rješenje za europske zemlje koje se suočavaju s energetskom krizom kao rezultatom rata u Ukrajini. “Nastojim omogućiti proizvodnju energije iz snijega za hladnije regije u Europi i drugdje kao jeftinu metodu proizvodnje obnovljive energije s pristupačnim troškovima implementacije”, rekao je Kasai.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.