Stručnjakinja želi ljudima ograničiti životni prostor zbog smanjenja emisije ugljika?

GREEN_300_listici_sredina

Mnogi se nisu složili

Energetski učinkovita obnova zgrada nije dovoljna da umanji klimatski utjecaj stambenih zgrada, smatra jedan stručnjak za održivost koji poziva na ograničenje životnog prostora dodijeljenog po osobi u rezidencijalnim kućama.

Pojedincima bi trebao biti dodijeljen životni prostor između 14-20 četvornih metara za jednu osobu i 40-80 četvornih metara za kućanstvo s četiri osobe, smatra Pia Mamut, znanstvena novakinja na Katedri za međunarodne odnose i održivi razvoj u njemačkom Münsteru Sveučilište. Iako se takva ideja može činiti ekstremnom, “kontekstualni, socijalni, ekonomski i kulturni uvjeti već se istražuju i u znanosti i u politici”, rekla je Mamut na webinaru koji je 29. travnja organizirao Europski ured za okoliš (EEB).

Kako piše Euractiv, govoreći na tom događaju Mamut je predložila nekoliko rješenja za stanovanje s niskim udjelom ugljika, uključujući ograničavanje broja četvornih metara po osobi. Upozorila je međutim da se takva ograničenja veličine stana “ne mogu jednostavno nametnuti, već zahtijevaju demokratski proces i sporazum”. Webinar slijedi nakon objavljivanja izvještaja EEB-a pod nazivom: “Akcijski plan za stvaranje zdravog, pristupačnog i održivog izgrađenog okoliša za sve”. U svom izvješću EEB zagovara ideju, kako bi se smanjile emisije ugljika iz građevinskog sektora, da se fokus ne bi trebao usmjeriti samo na energetsku obnovu, već i na prirodne resurse našeg planeta kako bi se stvorilo održivo i ekološko stanište. Međutim, drugi koji su prisustvovali događaju bili su sumnjičavi glede izvedivosti prijedloga.

“Vrlo je teško dobiti političku otkupninu zbog ograničavanja maksimalne veličine stambenih jedinica”, rekao je europarlamentarac Irish Green Ciaran Cuffe “Bit će teško kontrolirati ovakva pitanja”, dodao je, sugerirajući da bi bilo bolje optimizirati upotrebu postojećih zgrada. Stefan Moser, voditelj jedinice u Generalnoj direkciji za energiju Europske komisije, složio se rekavši da “to treba činiti na dobrovoljnoj osnovi” i da nametanje ograničenja životnog prostora “ide predaleko“.

Prema povjereniku, veći fokus trebao bi se usmjeriti na “obnovu, a ne na novu izgradnju“, jer bi takav pristup dao bolje rezultate u borbi protiv ugljika. Moser je također ukazao na porez na goriva za grijanje, rekavši “možete ga poskupiti u poreznom smislu ako živite u velikoj kući”. Međutim, stvar “Komisija ne može preuzeti” jer spada u nacionalnu nadležnost, dodao je.

Sljedećeg lipnja, kao dio paketa “Pogodno za 55”, Europska komisija revidirat će svoju direktivu o oporezivanju energije, s ciljem preokretanja trenutne logike prema kojoj je električna energija, koja bi trebala biti zelenija, oporezivanija porezom od fosilnih goriva poput plin i nafta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.