vatrenjača na

Stručnjak upozorio na opasnu ribu u Jadranu: Otrovna je za ljude i ozbiljna prijetnja našem ekosustavu

GREEN_300_listici_sredina

Ugrožava bioraznolikost

Vatrenjača, riba lav ili riba paun nastavlja se širiti Jadranom. Nakon što je ranije potvrđena njezina prisutnost u području crnogorskog primorja, Visa, Cavtata, Korčule i Lastova, sada je viđena i u NP Mljet.

Radi se o invazivnoj ribi otrovnih bodlji, pa treba biti oprezan prilikom ribolova. Otrov je termolabilan, odnosno može se neutralizirati toplinom. Stoga, u slučaju uboda važno je odmah to mjesto uroniti u vruću vodu temperature 40-45 °C.

Riba lav (Pterios miles) uočena je u na lokaciji Vranji škoj, u NP Mljet, na 12 metara dubine u trenutku kada je temperatura mora iznosila 24 °C. Uočena je jedna jedinka dužine 16 cm, što odgovara juvenilnom primjerku, a prilikom uočavanja fotografiraoju je morski biolog prof. dr. sc. Petar Kružić, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

“Ova riba predstavlja opasnost za ljude samo ako dođemo u dodir s njom, odnosno ako se ubodemo na njezine bodlje. Za sad ne možemo reći da je njezina prisutnost jako velika opasnost za ljude s obzirom na to da nema puno primjeraka. Veći problem je podmorski svijet, odnosno bioraznolikost Jadrana, s obzirom na to da je riba lav dosta proždrljiva i najveća opasnost prijeti našim endemskim malim vrstama, poput glavoča i babice. Srećom Jadran ih ima puno, ali svejedno je velika opasnost kad se pojave ovakve invazivne vrste. Riba lav definitivno se udomaćila u podmorju južnog Jadrana, ovdje je prisutna već nekoliko godina i to će biti sigurno vrsta koja će se upisati na popis vrsta Jadrana i jadranskih riba”, ističe Kružić.

NP Mljet

Pojava ove vrste u Jadranu iznova dokazuje kako se naše more mijenja i pokazuje kako klimatske promjene vrlo slikovito upozoravaju što nas očekuje u bliskoj budućnosti.

Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, pa je njihova zaštita jedna od mjera za kontrolu širenja. Također, moguć je izlov i konzumacija. Dobra je stvar da je riba lav jestiva, pa se može iskoristiti za hranu, no uz oprez prilikom ulova i čišćenja.

Nedvojbeno je riba lav samo jedan od vjesnika neke nove slike Jadranskog mora.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.