BCAPE5 An ice cream melting on the shores of Lake Windermere Cumbria UK during a summer heat wave

Stručnjaci upozoravaju: ‘Ovo bi mogla biti najtoplija godina u povijesti’

GREEN_300_listici_sredina

Svibanj već oborio rekorde

Agencija navodi kako postoji 12 posto šanse da nas u 2023. čeka godišnji toplinski rekord, no dodaje da će ova godina gotovo sigurno biti među prvih deset, ako ne i pet najtoplijih u povijesti.

Stručnjaci se pribojavaju da bi ova godina mogla biti najtoplija u povijesti od kada postoje mjerenja. Naime, lipanjske temperature diljem svijeta već sada dosežu rekordne vrijednosti uoči dolaska El Nina.

Kako navodi Guardian, globalne prosječne temperature koje su do sada izmjerene u lipnju gotovo su jedan Celzijev stupanj više od do sada zabilježenih razina za taj mjesec.

S obzirom na to da je tek sredina lipnja, postoji mogućnost da možda neće biti novog lipanjskog rekorda, no klimatolozi upozoravaju da nas čeka jačanje globalnog zagrijavanja zbog kojeg bi ova godina mogla biti proglašena najtoplijom ikad zabilježenom, nadmašivši 2016.

‘Najtoplija godina do sada’

Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) ranije je navela da je došao El Nino i da će “postupno jačati” početkom sljedeće godine.

“Globalna površinska temperaturna anomalija trenutno je na ili blizu rekordnih razina, a 2023. će gotovo sigurno biti najtoplija godina do sada. To će vjerojatno vrijediti i za skoro svaku El Nino godinu u budućnosti, sve dok nastavljamo zagrijavati planet”, rekao je klimatolog Michael Mann sa Sveučilišta Pennsylvania.

Ovo bi mogla biti najtoplija godina do sada, stručnjaci upozoravaju.

Ove godine već smo svjedočili rekordnim toplinskim valovima koji su zahvatili područje Portorika, Španjolske pa čak i Sibira. Paralelno, izrazito visoke temperature u Kanadi potaknule su ogromne šumske požare, uslijed čega je nebo iznad američkih gradova zagađeno toksičnim dimom.

Peti najtopliji svibanj

Kako su objavili iz NOAA-e, u protekle 174 godine ovogodišnji je svibanj bio treći najtopliji peti mjesec na svijetu.

Pri tome, u Sjevernoj i Južnoj Americi ovo je bio najtopliji svibanj u povijesti mjerenja. Agencija navodi kako postoji 12 posto šanse da nas u 2023. čeka godišnji toplinski rekord, no dodaje da će ova godina gotovo sigurno biti među prvih deset, ako ne i pet najtoplijih u povijesti.

“Oceani se konstantno zagrijavaju, ali sada bilježimo rekordne temperature što je svakako alarmantno s obzirom na to da bi El Nino trebao ojačati. To će sigurno imati utjecaj na ostatak svijeta”, kazala je klimatologinja Ellen Bartow-Gillies iz NOAA-e.

 

 

PHOTOS BY: Guliver image, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.