DSC06747

Stotine mladih promarširalo za klimu: “Ovo je ključno desetljeće za donošenje ambicioznih odluka”

GREEN_300_listici_sredina

Dosta nam je bla, bla, bla

Stotine mladih okupilo se u petak ispred zagrebačkog HNK kako bi sudjelovali u prvom hrvatskom Maršu za opstanak. Njime se kako građanima domovine, tako i čelnim ljudima na vlasti želi poručiti da nemamo više vremena za gubljenje i kako je vrijeme za promjene koje će spasiti one klimatske.

Pod parolama: Želimo što? Klimatsku pravdu! Želimo je kad? Sad! i Dosta nam je bla, bla, bla (referirajući se na nedavni govor Grete Thunberg), sad je vrijeme promjena, u petak je započeo prvi Marš za opstanak pod organizacijom inicijativa Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb. U 18 sati ispred zagrebačkog HNK-a okupilo se više stotina aktivista koji svojim dolaskom željeli uputiti glasnu i ozbiljnu poruku društvu i vladajućima kako vremena za spašavanje planeta gotovo da više nemamo i kako je zadnji čas da počnemo djelovati ne bismo li spasili svijet od klimatskih promjena koje nam više ne prijete, već se ozbiljno događaju.

Kako nam je otkrila suorganizatorica Marša Lora Rajić iz inicijative Extinction Rebellion Zagreb, ovaj zagrebački Marš došli su podržati kolege iz Srbije i Dalmacije te kako je ovo samo početak u moru marševa koje žele organizirati ne bi li se napokon probudila svijest građana oko toga što nam se događa. “Želimo im poručiti ako nisu do sad čuli da znanstvenici upozoravaju da je Hrvatska jedna od najugroženijih zemalja EU-a što se tiče klimatskih promjena, da treba donositi odluke koje nisu za trenutačnu gospodarsku dobit te da ovo treba gledati dugoročno. Ne govorimo mi ovdje samo o zamjeni energenata, o prelasku na obnovljive izvore energije oko kojih smo u potpunosti neambiciozni; sunce i vjetar uopće ne iskorištavamo. Naši obnovljivi izvori energije se svode na stare hidroelektrane ili na paljenje biomase što također ispušta stakleničke plinove. Već govorimo i o tome što znanost upozorava. Jer da bismo mi postigli promjene koje želimo, trebaju sustavne, dubinske promjene u društvu”, istaknula je Lora.

Rajić tvrdi kako je krajnji čas da shvatimo da je naš planet ograničen, a mi se svi ponašamo kao da nije. To se odnosi i na Hrvatsku čiji čelnici upiru prstom isključivo na najveće zagađivače. “Hrvatska iako mala zemlja, i premijer Plenković je izjavio na konferenciji u Glasgowu da mi nismo bitni u klimatskoj krizi, ali klimatska kriza ne poznaje granice. I mi imamo fosilnu industriju koju niti u jednom dokumentu ne najavljujemo ugasiti. Mi kao Hrvatska potrošimo svoj ugljični budžet već u svibnju i ponašamo se kao da imamo dvije planete i to jednostavno nije održivo. Ne smijemo upirati prstom na najveće zagađivače jer također nosimo svoj dio odgovornosti”, izjavila je Lora Rajić.

Organizatori su iznimno zadovoljni odazivom mladih koji su svojim transparentima i porukama na njima jasno izrazili svoje mišljenje. “Želja nam je znanstvene stavove dovesti na ulice i glasno ih izgovarati. Ono što stoji u šestom izvješću o klimatskim promjenama međuvladinog panela to je da mi živimo u ključnom desetljeću za donošenje ambicioznih odluka”, istaknula je Lora.

Marš koji je nešto iza 18 sati u glasnom, ali mirnom okruženju krenuo prema glavnom trgu došle su podržati i neki saborski zastupnici kao i Julije Domac savjetnik za klimu i energiju predsjednika Republike Hrvatske. “Mislim kako je jako važno ljudima dočarati što se događa i važno je da mladi i svi mi drugi slobodno izražavamo sve ono što nas brine. Ja sam osobno najviše došao kao otac jedne djevojčice od 15 godina jer će se upravo ona suočiti s najvećim problemima koje su generacije prije nas izazvale”, rekao nam je Domac te se s obzirom na to da se Marš održava na dan završetka najvećeg klimatskog summita COP26, osvrnuo na događanja u Glasgowu. “Od prvog dana se meni činilo da je zapravo cijela priča COP-a postavljena da se gleda kako i kompanije i države i fondovi i financijski igrači traže način da u toj klimatskoj krizi nađu novi model biznisa i profitiraju. I ako se nađe nekakav financijski mehanizam, onda će vijesti iz Glasgowa biti bolje, a ako se ne nađe bit će lošije. Sve se zapravo svelo na novac. Mi smo možda naivno očekivali kako će se dogoditi neka nova pravednost, nažalost još uvijek pričamo samo o novcu”, tvrdi.

Uz poneke prosvjede koji su znali biti održani, Marš za opstanak prvi je takvog tipa u Hrvatskoj te se svi jednako nadaju kako će ovakvi događaji osvijestiti ljude, u prvom redu mlade da se trgnu, da svi zajedno krenemo u spašavanje pa mogli bismo reći života. A u našoj je zemlji čini se, još puno posla da ih se potakne. “U Hrvatskoj mladi još uvijek nisu dovoljno informirani o onome što nam se događa. Ja sam bio na klimatskim prosvjedima u Birselu i činilo mi se da su aktivniji, da ih je više, da su gorljiviji. Kod nas još uvijek dio mladih, ali i općenito društva živi u jednoj letargiji, puno je razmišljanja kako se to nas ne tiče i tu svijest itekako treba dizati”, zaključio je Julije Domac.

PHOTOS BY: Luka Cerovina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.