daniel-spase-BVK_AWdJG_c-unsplash

Što učiniti kada morate prati odjeću, ali si ne možete priuštiti perilicu rublja? Napravite je sami!

GREEN_300_listici_sredina

Izum 14-godišnjakinje pomogao je brojnim ljudima

Zbog nedostatka električne energije i financijskih sredstava, tada 14-godišnja Remya Jose iz Keezhattora u Indiji napravila je perilicu rublja koju pokreće bicikl. Cilj joj je bilo olakšati si svakodnevicu, ali i potencijalno učiniti život mnogo lakšim obiteljima koje žive bez pristupa električnoj energiji. 

Kada je Remya 2014. izumila svoju perilicu,  najmanje 300 milijuna ljudi u Indiji nije imalo nikakav pristup struji, a 700 milijuna nije imalo pristup modernim energetskim uslugama za rasvjetu, kuhanje i crpljenje vode. Jednostavan zadatak, kao što je pranje odjeće, u Indiji oduzima puno vremena jer mnogi nemaju pristup električnoj energiji.

Naime, kada je Remya imala samo 14 godina, majka joj se razboljela te su ona i sestra morale preuzeti glavnu odgovornost u obavljanju kućanskih poslova. Željela je malo olakšati svoj zadatak ručnog pranja obiteljske odjeće u obližnjoj rijeci, a znala je da si njezina obitelj ne može priuštiti električnu perilicu rublja.

Počela je istraživati kako rade električne perilice rublja. Nije htjela oca opterećivati troškom struje pa je izumila perilicu rublja na ljudski pogon. Nacrtala je dijagram i njezin ga je otac odnio u obližnju auto-trgovinu i zamolio radnike da ga naprave prema uputama njegove kćeri.

Ponosna tinejdžerica na svom izumu
Zahvaljujući ocu vizija je postala stvarnost

Koristeći stare dijelove bicikala, stroj izgleda kao sobni bicikl povezan s metalnom kutijom. Sastavljen je od aluminija i ima vodoravni cilindar u sredini izrađen od željezne mrežne žice. Kako bi oprali odjeću, korisnici je stavljaju u cilindar, pune kutiju vodom i deterdžentom. Korisnik zatim okreće pedale tri do četiri minute što rotira cilindar vrlo velikom brzinom s odjećom unutra, temeljito je čisteći. Sapunica iscuri, bačva se ponovno napuni i postupak se ponovi.

Mnogo je prednosti ovog zapravo jako jednostavnog stroja. Prvo i najvažnije, ne zahtijeva električnu energiju u regiji gdje je električna energija pravi luksuz. Drugo, štedi vrijeme. Pranje rublja u regiji trajalo je satima prije izuma Remyinog stroja, a zahvaljujući stroju pranje rublja se svelo na 30 minuta. Treće, može se koristiti za vježbanje. Bicikl koji pokreće perilicu pruža odličnu priliku za tjelovježbu. Četvrto, jeftino je. Košta oko 23 eura. Konačno, lako je prenosiv što je vrlo praktično za ruralna područja gdje se koristi.

Ostvarila je želju

Nažalost, njezin stroj nije krenuo u masovnu proizvodu jer ulagači nisu vidjeti komercijalnu isplativost njegove distribucije. Iako ulagači možda nisu zainteresirani za perilicu rublja koju pokreće bicikl, Remya Jose osvojila je brojne nagrade, izumila još jedn inačicu perilice koja oduzima manje prostora i napravila je razliku baš onako kako je i htjela. Njezin izum štedi vrijeme i novac nekolicini siromašnih u svijetu. Osim toga, nadahnuo je druge da stvore poboljšane verzije za prodaju ljudima zainteresiranima za očuvanje energije. Njezina priča pokazuje da uz kreativnost jedan pojedinac može poboljšati živote mnogih.

Sada u svojim kasnim 20-ima radi kao inovator u Nacionalnoj zakladi za inovacije u Indiji, istoj zakladi koja joj je dodijelila nagradu dok je bila školarka, stvarajući nove izume za pomoć ruralnim zajednicama u svojoj zemlji.

PHOTOS BY: Facebook; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.