lizgrin-f-lsQZfwPlKos-unsplash (1)

Što to udišemo? Zbog lošeg zraka u Europi umrlo 238.000 ljudi

GREEN_300_listici_sredina

Rekordno loš dan za Zagreb

Zrak se mjeri putem koncentracije pet ključnih onečišćujućih tvari: lebdećih čestica, ozona, sumporovog dioksida te dušikovog dioksida.

Zbog onečišćenja zraka u Europskoj uniji je prerano umrlo 238.000 ljudi, pokazali su  podatci Europske agencije za okoliš. Unatoč tomu što se kvaliteta zraka na području Europe generalno povećala, smrtnih slučajeva je i dalje puno. Znanstvenici iz Agencije istaknuli su da je zagađenje zraka najveći zdravstveni rizik u Europi, osobito u gradovima, usprkos tome što su najveći zagađivači smanjili emisije na području EU
.
Čak 96% gradskog stanovništva izloženo je razinama koje su iznad preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, a prema podacima Agencije, najmanje 238.000 ljudi prerano je umrlo od posljedica izloženosti lebdećim česticama PM2.5.

Zrak je u Zagrebu često loše kvalitete, ali danas je razina onečišćenja iznad prosječna. Indeks štetnih čestica je danas visokih 153, stoji na službenim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ali i na aplikaciji IQAir. Zrak se mjeri putem koncentracije pet ključnih onečišćujućih tvari: lebdećih čestica (PM10 i PM2,5), ozona, sumporovog dioksida te dušikovog dioksida.

Preporučuje se nošenje maske na otvorenim prostorima, izbjegavanje fizičkih aktivnosti vani te otvaranje prozora. U spomenutom izvješću stoji da je dušikov dioksid izazvao 49.000 preranih smrti, a izloženost ozonu 24.000. Međutim, broj preranih smrti zbog izloženosti PM2.5 pao je za 45 posto od 2005. do 2020. godine. “Ako se trend nastavi, očekuje se da će EU ostvariti cilj i do 2030. smanjiti broj preranih smrti za 55 posto. Ipak, potrebni su dodatni napori kako bi se ispunio cilj nultog onečišćenja do 2050. ili smanjenja zagađenja zraka na razine koje nisu štetne za zdravlje”, stoji u izvješću.

PHOTOS BY: Unsplash, Screenshot - MGOR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.