Kruh, keksi, krekeri i grickali od idućeg će tjedna u Europi sadržavati brašno od kućnog zrikavca s visokim sadržajem proteina, javlja Agronotizie. Riječ je o zrikavcima koji su bogat izvor proteina, čiji je sadržaj 60 do 70 posto minerala i masnih kiselina. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju.
U proizvodnji se koristi značajno manja količina vode, a manje je i štetnih ispušnih plinova. Dodatna prednost je što ne predstavlja rizik za prenošenje bolesti sa životinja na ljude. Cijela priča nije od jučer. Prvo odobrenje na europskom nivou za ovakvu prehranu datira od 10. veljača prošle godine, kada je kompanija Fair Insects Bv zatražila procjenu, a Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zaključila da je konzumacija ovog kukca sigurna za upotrebu.
Osim u kruhu , keksima i grickalicama, brašno od zrikavaca moći će se koristiti i u suhim proizvodima, prerađevinama od krumpira, jelima od povrća, tjestenini te u veganskim proizvodima koji su zamjena za meso. Jedino na što EFSA upozorila je da ovo brašno može izazvati alergije kod ljudi koji su alergični ljuskare, grinje i mekušce. Zbog toga će ona biti označena na odgovarajući način.