Stiže sezona: Evo kako kampiranje može biti eco-friendly

GREEN_300_listici_sredina

Odgovorno ljetovanje u skladu s prirodom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ovo ljeto je idealna prilika da iskusite novi vid ljetovanja. Kampiranje je kao stvoreno za to, a mi vam donosimo savjete kako se i u kampu ponašati savjesno prema prirodi.

Iako nas vrijeme, a i epidemiološka situacija u zemlji posljednjih mjeseci nije baš nešto poslužila, sezona ljeta polagano se počela otvarati. Sve je više građana procijepljeno, dani su sve topliji, a ovim za neke produženim vikendom službeno je ljeto i započelo. I dok jedni još uvijek smišljaju gdje će se ove godine otisnuti na more, drugi čekaju prigodne ponude kojima se svi ove sezone nadamo obzirom na to da još uvijek zdravstvena kriza u svijetu nije okončana iako je na dobrom putu. No, treći će možda ovog ljeta željeti iskusiti nešto novo. Za to je najbolja ideja kampiranje, posebice ako vam je prvi put.

Mnogi se već odavna odlučuju za takav tip ljetovanja koji pruža potpuno drugačije iskustvo od odsjedanja u hotelima ili apartmanima. Osim što cijelo vrijeme boravite na svježem ljetnom zraku, sa smještajem pod hladom neke borove šume, posebna je čar i spakirati se za kampiranje za koje vam treba znatno više stvari od klasičnog ljetovanja. No, bilo kako bilo, na kraju se sve to isplati. Na kampiranju treba biti spreman na sve; od vremenskih (ne)prilika pa do sitnica na koje smo u svakodnevnom okruženju već toliko navikli da ih niti ne doživljavamo. No, kad na kampiranju shvatite da nemate frižider ili pak svijetlo do WC-a, onda to više nisu sitnice, već ozbiljno pitanje o kojem treba razmišljati tijekom pakiranja.

Iako već sama pretpostavka obitavanja u prirodi zvuči dosta ekološki prihvatljiva, kampiranje može čak više naštetiti prirodi, nego što joj godi, stoga na umu treba imati i činjenicu da se prema njoj ponašamo odgovorno tijekom boravka u kampu. Uz nekoliko korisnih savjeta, kampiranje može biti savjesno i jednako uzbudljivo kao svako drugo ljetovanje.

Imajte svijest o otpadu – odnosno, pokušajte ga smanjiti na minimum. Primjerice, hranu i tekućine, poput šampona ili deterdženata koje donosite u kamp od kuće, probajte raspodijeliti u staklene ili plastične posude ili staklenke koje ćete nakon korištenja umjesto baciti u smeće, oprati i spakirati za doma. Također, pakirajte stvari koje su vam potrebne na kampiranju u platnene vrećice tako da ih poslije ne bacate u smeće već ih spremite za povratak kući, a idealno će poslužiti i za kupovinu tijekom ljetovanja ili pak za spremanje stvari za na plažu.

Recite “ne” plastičnim bocama – umjesto toga ‘naoružajte se’ staklenim bocama u koje ćete puniti vodu. Voda u kampovima najčešće je pogodna za piće, tako da zanemarite kupovnu vodu (osim ako nije prijeko potrebna) te želju za osvježenjem potražite iz staklene boce koji možete trajno iskoristiti.

Ponesite višenamjensko posuđe od kuće – šalice, tanjuri, pribor za jelo, posuđe sve vam je to potrebno ako imate u planu kuhati na kampiranju. Umjesto da kupujete novo, iskoristite što više toga što imate kod kuće, posebice ako ste na tavan prebacili staro posuđe i više ga ne koristite. Kampiranje je idealna prilika za takve stvari. Staro posuđe, koje je i dalje funkcionalno uvijek će dobro doći na takvoj vrsti ljetovanja. Udahnite mu novi sjaj, a time ćete smanjiti nepotrebno kupovanje plastičnih setova koji se nude za kamping.

Stara odjeća, novi sjaj – ako si negdje možete dati mašti na volju, onda je to zasigurno kampiranje. Ono ne trpi finu, novu odjeću, dapače sve ono što ste mislili da više nikada nećete odjenuti po ljeti, sada je pravo vrijeme za to. Stare poderane majice u kampu mogu postati idealne suknje, a mamini šareni parei sada iskoristite za haljinu koja svaki dan može biti drugačije vezana.

Odaberite biorazgradive proizvode – pasta za zube, šamponi, deterdženti, sredstva protiv komaraca i sapuni. Sve to potrebno vam je za higijenu u kampu. Ako doma još ne koristite biorazgradive proizvode, možda je kampiranje idealna prilika da to učinite. U kampu obitava veliki broj turista, a štetne kemikalije koje se slijevaju itekako oštećuju tamošnji prostor pa svaki mali korak ka odgovornijim proizvodima itekako je učinkovit.

Iznajmite ili posudite šator – umjesto da kupujete novi, a prvi se put odlučujete na kampiranje, posudite ili iznajmite šator kako biste isprobali sviđa li vam se takva vrsta izleta. Tek tada, ako ćete ponoviti ovu avanturu, investirajte u šator koji će vam godinama potrajati.

Bicikl umjesto automobila – ako ikako imate prilike na ljetovanje ponijeti bicikle, parkirajte svoj automobil na sigurno u hlad i ljetovanje provedite koristeći bicikl. Nevjerojatno je koliko ćete skrivenih lokacija pronaći ovakvom vrstom prijevoza, a uostalom na odmoru ste, neka odmara i vaš limeni ljubimac.

Isprobajte hranu s lokalnih OPG-ova – bilo gdje da se nalazite, uvijek ćete naći neki OPG. Umjesto sira, vina ili voća i povrća iz obližnje trgovine, stanite na njihovom štandu i kupite nešto lokalno i prije svega domaće.

Koristite solarne lampe i izbjegavajte trošenje struje – iako su sada kampovi toliko uznapredovali da imate dojam kao da ste u luksuznom hotelu, odaberite kategoriju smještaja koja je namijenjena samo za šator. Priključak struje, vode, sve to dostupno je u kampu, ali čemu onda kampiranje? Vode i struje pronaći ćete u svakom sanitarnom čvoru i zajedničkoj kuhinji i praonici. Odaberite istinsko kampiranje uz svijeće, solarne lampice uz što manje korištenje baterija, a kad vam je potreban mobitel, napunite ga tijekom pranja suđa ili tuširanja. Tek toliko da objavite poneku fotografiju na društvenim mrežama.

Odmorite i prepustite se zvukovima zrikavaca. Zaslužili ste.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.