Zakon o turizmu
Zakon o turizmu

Stiže novi Zakon o turizmu: Evo koji su drastični koraci prema zelenijem i održivijem sektoru

GREEN_300_listici_sredina

Gradovi i općine će moći ograničiti broj ljudi

Novost je i da će gradovi i općine moći naplaćivati naknade za ekološki doprinos, koji će se plaćati "po glavi" prilikom plaćanja boravišne pristojbe. Primarni cilj ovoga pravila je reducirati broj jednodnevnih turista koji opterećuju infrastrukturu, pri čemu se najprije misli na turiste koji u gradove dolaze kruzerima. 

Općine i gradovi će moći sami odrediti koliko turista, ali i hotela, apartmana te drugih smještajnih objekata žele na svojem području kada na snagu nastupi novi Zakon o turizmu, piše Jutarnji list. Zakon je najavljen taman pred ljetnu sezonu, baš u trenutku kada medije, kao i svake godine, sve češće preplavljuju fotografije i snimke nedoličnog ponašanja turista, koji nerijetko uznemiruju lokalno stanovništvo.

Čuvajte se, kruzeri

Primjena Zakona će početi analizom trenutnog stanja te će svaka destinacija sukladno tome odlučivati koji su im idući koraci. Cilj novog pravilnika je kreirati održiviji i više ekološki pristup turizmu.

Novost je i da će gradovi i općine moći naplaćivati naknade za ekološki doprinos, koji će se plaćati “po glavi” prilikom plaćanja boravišne pristojbe. Primarni cilj ovoga pravila je reducirati broj jednodnevnih turista koji opterećuju infrastrukturu, pri čemu se najprije misli na turiste koji u gradove dolaze kruzerima.

Od iduće godine

Još jedna strategija je i preusmjeravanje turista. Ako neko mjesto procijeni da su mu plaže prenapučene, moći će nove goste jednostavno preusmjeriti u neki drugi grad. Također, pazit će se na ulazak autobusa i/ili automobila u stare jezgre; to će također biti moguće regulirati i reducirati.

Pazit će se i na to da ugostiteljski objekti u određenim zonama budu smisleni. Primjerice, ako se odluči da je neki dio grada namijenjen za luksuzne restorane, u njemu neće biti mjesta fast foodovima. Regulacije će ići i u smjeru određivanja izgleda terasa ugostiteljskih objekata.

Zakon će biti predstavljen jedinicama lokalne vlasti 1. lipnja, a njegova se primjena očekuje od iduće godine.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.