Rascvjetane magnolije, toplije vrijeme i kožne jakne prvi su znakovi proljeća u velikim gradovima. No, s pojavom proljetnog Sunca ipak treba biti na oprezu. Važno je ojačati imunitet kako bi se naše tijelo moglo izboriti s brojnim virusima i bakterijama u zraku.
Izdvojili smo nekoliko prijedloga kako možete ojačati svoj imunitet uz pomoć namirnica koje, sigurni smo, imate u svojim kuhinjama.
Na prvoj liniji obrane u borbi s raznim bolestima su brojni začini, od kojih se posebno ističu kurkuma i đumbir, čija limunasta aroma i fenolni spojevi imaju protuupalna i antitumorska svojstava. Riječ je o začinima koji se od davnina koriste u svrhu zaštite zdravlja ljudi, a priprema je poprilično jednostavna.
Duga povijest
Brojne su studije pokazale da kombinacija đumbira i kurkume ima nevjerojatno puno benefita za zdravlje, poput održavanja koncentracije, zdravijeg srca i krvnih žila te zaštite od karcinoma. Neki znanstvenici tvrde da su svojstva đumbira ponekad jača i od Ibuprofena tako da se može koristiti i za smanjenje boli. Posebno je omiljen kod žena, budući da je efikasan kod menstrualnih bolova, a ublažava i mučnine tijekom trudnoće.
U dalekoj Indiji i Kini kurkuma i đumbir koriste se u ljekovite svrhe već nekoliko stoljeća za širok spektar različitih bolesti. Kod nas su, pak, njihovi benefiti prepoznali tek nedavno, a postaju sve popularniji i to s razlogom.
Osim spomenutih pozitivnih učinaka na zdravlje, valja istaknuti da đumbir i kurkuma sadrže i željezo, magnezij, cink, bakar, kalij te kalcij.
Recept
Riječ je o jednostavnom napitku kojeg možete sami napraviti kod kuće. Potreban vam je svježi korijen đumbira, korijen kurkume (a može poslužiti i ona u prahu), limun i med. Poželjeno je ovoj kombinaciji dodati i malo crnog papra, budući da on sadrži piperin.
Riječ je o aktivnoj tvari koja povećava bioraspoloživost kurkume, odnosno njenu apsorpciju u organizmu, stoga je kurkumu preporučljivo konzumirati s dodatkom crnog papra.
U prokuhanu vodu dodajte naribani đumbir i kurkumu (u prahu ili naribani korijen) i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Kada se napitak ohladi, procijedite ga i dodajte crni papar, malo meda i limuna.
Napomena: U slučaju da bolujete od određene bolesti ili sumnjate na neku težu tegobu, savjetujemo da se konzultirate sa svojim obiteljskim liječnikom prije konzumiranja “kućnih pripravaka”. Oni jesu dobar alat u borbi, ali nikako ne isključuju struku i medicinu.