visual-stories-micheile-cgST0FQol4o-unsplash

Stigao je mjesec studeni! Jedite sezonsko i lokalno!

GREEN_300_listici_sredina

Zabrinjavajuće je da vrlo malo ljudi zna koje su namirnice aktualne

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U razdoblju jesenskih žetava počinjemo pomalo zagrijavati organizam. To je vrijeme konzumacije mrkve i batata. Zavladaju narančaste boje bundeve i mandarina, a u pripremi hrane se češće koristi luk i češnjak.

Uvriježeno je mišljenje da je ponuda povrća i voća tijekom hladnijih, jesenskih i zimskih dana oskudna i slaba. Nema više sočnog voća kojeg su tržnice prepune u ljetnim mjesecima, a šarenilo povrća koje je vladalo u mjesecima prije odjednom zgasne.

Ali, zapravo, to uopće nije tako…pogotovo ako sve namirnice hladnije jeseni nađete kod lokalnih proizvođača, OPG-ovaca ili poznanika koji imaju vrtove i plastenike. Najsiviji i najtmurniji mjesec u godini, studeni, donosi jako puno namirnica koje pršte zdravljem, bojama, energijom i nevjerojatnim kulinarskim mogućnostima! Nek vladaju vašim jelovnicima!

NAR

Nar, šipak ili mogranj potiče stvaranje serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Dobar je izvor vitamina A, K, kalcija i magnezija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C i mangana, a najveća mu je prednost što je ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka pa ga grickajte kao međuobrok kad god stignete.

MANDARINA

Studeni je mjesec vitamina C : stižu naranče, mandarine i klementine pa i limun. Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. Osim toga, mandarine je tako lako uklopiti u raznolika jela – pekmeze, čajeve, kolače, palačinke…sve što volimo u jesenske dane.

KRUŠKE

Od kraja rujna pa kroz cijeli listopad i dio studenog, možete uživati u kruškama koje su sada na vrhuncu svoje sezone. Ne moraju se uvijek jesti svježe iako su takve jako dobar izvor dijetalnih vlakana. Ako ste izloženi stresu ili ste umorni, kruške su idealno voće za vas i to jer sadrže veću količinu vitamina B skupine. Osim toga svježe kruške izvanredan su izvor kalija. Preporučamo da ih ubacite u smoothieje umjesto banana!

CIKLA

Cikla sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Cikla je odlična za pripremu napitaka i odlično se slaže s bobičastim voćem. Iako se može jesti sirova, kuhanje cikle jedan je od najboljih načina pripremanja ovog ružičastog povrća. Osim toga, jednom kad ju skuhate, imate spremnu zimnicu!

KUPUS

Govori li ijedno povrće “stiže nam zima” tako glasno kao kupus? Glavica koja zimu znači vrlo je jeftina namirnica  no mogućnosti pripreme i konzumacije i više su no bogate. Najviše blagodati iz kiselog kupusa izvući ćete ako ga jedete sirovog, na salatu. Dovoljno ga je začiniti bučinim uljem i po želji crvenom paprikom, a salati od kiselog kupusa može se dodavati i voće kako bi se ublažila njegova izrazita kiselost. Trebamo li dodatno napomenuti i vege sarmu?

KOMORAČ

Ova biljka aromatična okusa i mirisa najpoznatija je ipak u obliku začina. Jednu od najstarijih ljekovitih biljaka morate uvrstiti u svoj jelovnik, jer sadrži vitamine A, B, C, D, E i K; kalcij, kalij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar. U gastronomiji se koristi u sirovom obliku ili pak termički obrađen. Kuhanjem i pečenjem mu se ublažava okus, pa je to možda najbolji put za početnike.

REPA

Vraća li i vas ova namirnica u djetinjstvo kad bi baka spremila najukusnije varivo od graha i repe? Nama se sviđa, jer je pravo zero waste povrće! Mlada repa manjih dimenzija, može se jesti poput rotkvica – sirova u salatama u kombinaciji s drugim povrćem. Veću repu je potrebno kuhati dok ne omekša pa ih spremiti na milijun načina, a lišće repe se pak može pripremati poput špinata.

PORILUK

Osim što je okusom puno blaži od luka, poriluk je puno zdraviji. Istina, ako ga jedete, nećete imati bolji glas, u što je vjerovao Neron kad je uveo da se jednom mjesečno u starom Rimu jede samo poriluk zbog gore navedenog razloga, ali odličan je izvor mangana, željeza, folne kiseline te vitamina C i B6. Osim toga, tako je lako kuhati s njim. Jeste li raspoloženi juhu, varivo, popečke ili vege musaku?

Prehrana prema godišnjim dobima, osim što je ukusnija i bogatija hranjivim sastojcima, pristupačnija je i cijenama. Najbolje je koristiti namirnice lokalnih proizvođača, jer su ti prehrambeni proizvodi nerijetko i svježiji, osobito voće i povrće. No, iako znamo da je sezonska hrana najzdravija, često to zaboravljamo kad jedemo. Razlog tome je što moderna prehrana i svjetska distribucija hrane namirnice čini dostupnima tijekom cijele godine. Zbog toga u velikim prodavaonicama police izgledaju gotovo isto u prosincu kao i u srpnju.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.