paul-gaudriault-xzoD4P7Lu7M-unsplash

Štednja na sve načine: Svjetla Eiffelovog tornja krenula se gasiti ranije nego ikad u povijesti

GREEN_300_listici_sredina

Mrak u gradi svjetala

Mnogi ga znaju kao grad svjetala, grad ljubavi, no Pariz postaje po novom i grad uštede energije. Naime, gotovo svi spomenici u Parizu kraće su počeli svjetliti nego inače, a od prije par dana i zaštitni znak francuske prijestolnice - Eiffelov toranj gasi se sat vremena ranije.

Grad svjetlosti će se malo zatamniti, barem na oko sat vremena svake noći. U nastojanju da se uštedi energija usred sve većih troškova i klimatske krize, bljeskajuća svjetla Eiffelovog tornja ugasit će se rano, ugasit će se u 23:45. umjesto uobičajenog 1 ujutro. Novo vrijeme isključenja za svjetla na tornju započelo je prije tri dana i dio je gradskog plana za postizanje 10% uštede energije. Uz kultnu znamenitost, općinske zgrade, poput gradskih vijećnica, također će svoja svjetla ugasiti ranije ranije, u 22 sata. Osim toga, već se ranije donijela odluka oko ranijeg gašenja svjetala muzeja Louvre i dvorca Versailles.

I početak zimskog grijanja upravnih zgrada bit će pomaknut za mjesec dana, a sve kako bi se uštedila energija. Ovo može zvučati kao mali koraci, ali te se vrste aktivnosti zbrajaju: zgrade su odgovorne za oko 40% globalne potrošnje energije i trećinu globalnih emisija stakleničkih plinova, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, a značajan dio te potrošnje dolazi iz grijanja, hlađenja i rasvjeta. Za Eiffelov toranj, noćna svjetla predstavljaju 4% godišnje potrošnje energije, a prethodno su napravljene nadogradnje kako bi toranj bio učinkovitiji, uključujući prebacivanje na LED svjetla. Inicijative dolaze usred skoka cijena električne energije, ne samo u Francuskoj nego i u cijeloj Europi. Rusija, koja je prošle godine osigurala oko 40% plina u EU-u, ove je godine smanjila opskrbu zbog rata u Ukrajini.

Europska unija nedavno je objavila planove za prikupljanje više od 140 milijardi dolara od energetskih kompanija kako bi zaštitila kupce od vrtoglavog skoka cijena energije, a također je potaknula svoje države članice da smanje potražnju za električnom energijom za najmanje 10%, do kraja ožujka 2023. godine. I druge zemlje poduzimaju korake za smanjenje potrošnje energije: njemački spomenici također gase svjetla ranije, Nizozemska poziva svoje stanovnike da se kraće tuširaju, a Španjolska je najavila ograničenja za klimatizaciju. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.