Staza na kojoj ćete upoznati sve ljepote Pazina i njegove okolice

GREEN_300_listici_sredina

Mjesto koje je oduševilo i Dantea Alighierija

Kada se spomenu planinarske staze u Istri, većina se odmah sjeti one najpoznatije - 7 slapova. No, unutrašnjost Istre skriva i brojne druge staze na kojima ćete uživati u prirodnim ljepotama, ali se i upoznati s bogatom povijesti pojedinih mjesta. A tek istarske konobe…

Manje poznata, ali izuzetno lijepa i zanimljiva staza je ona naziva “Pod pazinskih bregi”. Kao što samo ime govori, u pitanju je staza koja prolazi oko i kroz Pazin, otkrivajući putem sve ljepote ovog kraja. Pod pazinskih bregi je poznata i kao staza broj 712 te počinje i završava u samom gradu Pazinu. Kako bi doživljaj bio potpun, savjetujem da se kombinira sa stazom “Đir do Pazinskog krova”

Ova kružna staza duga je 13,5 kilometara te počinje i završava u samom gradu Pazinu. Ona vodi na Gortanov brijeg, preko okolnih brežuljaka okružuje Pazinsku kotlinu, prolazi kroz sela Bani i Dušani te se vraća na početnu točku. 

Staza inače počinje u samom Pazinu, no savjetujem da auto parkirate kod kompleksa nekadašnje tvornice Pazinka. Tako nećete po centru grada tražiti parking, a stazi se možete priključiti odmah kod parkinga. Staza pretežito vodi šumskim puteljcima, no djelomično i asfaltiranom cestom. 

Prva lokacija na ovoj stazi je Gortanov brijeg gdje je nekoć bio samostan Svetog Mihovila, no on je u 14. stoljeću napušten te je dodijeljen lokalnim plemićima. Smatra se kako je tu jedno vrijeme boravio i slavni Dante Alighieri, a mnogi su uvjereni kako je upravo pogled na pazinsku jamu s ovog brijega inspirirao Dantea za opis ulaska u sami pakao u njegovoj “Božanstvenoj komediji”. Nešto dalje nalazi se kompleks gdje je smješteno osnovno stado istarskog goveda, poznatijeg pod imenom boškarin. 

Osim kroz bjelogoričnu i crnogoričnu šumu, staza prolazi i pored uređenih maslinika i vinograda. Nakon otprilike devet kilometara stiže se do sela Bani gdje se nalazi odlična konoba Bani koja je otvorena vikendima. Ako ste ljubitelji istarskih delicija, ovo mjesto je stvoreno za dugu pauzu za ručak. Sretni i siti nastavljamo svoj izlet te se polagano približavamo Pazinu. Savjetujem da nakon mosta i prelaska Pazinčice, skrenete desno i tako se priključite stazi broj 713 kako biste vidjeli Pazinski krov

Takozvani Rimski put vodi nas podno pazinskog Kaštela i jame. Svakako preporučujem posjet Kaštelu koji krije bogatu povijest Pazina, pogotovo ako ste ljubitelj knjiga poznatog Jules Vernea. Naime, radnja jedne njegove knjige događa se upravo u Pazinu. U pitanju je knjiga “Mathias Sandorf”, a upravo glavni lik Sandorf biva zatočen u pazinskom Kaštelu iz kojeg uspješno pobjegne. 

Kako smo mi u više navrata posjetili Pazin, svoj put smo nastavili preko mosta natrag do naše početne točke. No, ako niste posjetili ovaj istarski grad, savjetujem da odvojite koji sat i uživate u njegovim ljepotama. Opisana kružna staza, koja kombinira staze 712 i 713, je možda kilometarski nešto duža, no ona nije kondicijski ni tehnički zahtjevna. Predstavlja fantastičan jednodnevni izlet, a izvrsna je nadopuna ako duže boravite u Istri. 

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.