povrće u vertikalnim gredicama na

Start-up koji je promijenio opskrbu povrćem: Sade ga u trgovinama, a vi dobivate svježe, tek ubrano

GREEN_300_listici_sredina

Održiva poljprivreda

SweGreenovo rješenje, koje je već implementirano u Švedskoj i Njemačkoj, odgovor je na nestašicu vode, nedostatak poljoprivrednog zemljišta i ovisnost o globalnoj geopolitici.

Švedska start-up tvrtka SweGreen došla je do ekološkog rješenja za uzgoj povrća koje je već prihvaćeno u Švedskoj i Njemačkoj, a smanjuje emisije tijekom transporta te je potrošačima svježe, tek ubrano povrće doslovno nadohvat ruke. Ovo rješenje za uzgoj unutar trgovina koristi hidroponsku metodu, gdje biljke rastu u “rockwool” čepićima u vodi, bez potrebe za tlom, i to u vertikalnim gredicama.

Svaka platforma za uzgoj može proizvesti količinu hrane jednaku površini od čak tri hektara poljoprivrednog zemljišta, a kupci mogu vidjeti kako povrće raste i bere se pred njihovim očima te ga potom mogu uzeti s polica.

Trenutno SweGreen može uzgajati do 100 različitih vrsta usjeva, uključujući salatu, kopar, metvicu i peršin. “U svoj smo portfelj dodali mikropovrće, testiramo biljke koje donose plodove, a razmatramo i uzgoj jagoda”, objasnili su za Euronews iz tvrtke.

 

Kako bi njihove vertikalne farme bile plodne i zadovoljile potražnju kupaca, stručnjaci iz SweGreena koriste umjetnu inteligenciju. “Imamo AI alat koji našim uzgajivačima daje ‘recept’ za uzgoj, tako da zaposlenici u supermarketu dobiju popis zadataka koji im osigurava upravo one proizvode potrebne za taj dan”, kažu iz švedske tvrtke.

Ovisno o veličini supermarketa i njegovim potrebama, SweGreenovi klijenti mogu birati između usjeva na površini od 45 četvornih metara s kapacitetom od 300 usjeva dnevno i manjeg usjeva na površini od 12 četvornih metara, koji može uzgojiti najviše 116 usjeva dnevno.

No supermarketi nisu jedini koji su počeli primjenjivati ovo ekološko rješenje, sve veća je potražnja za vertikalnim farmama u restoranima, hotelima, na sveučilištima, ali i privatne osobe također žele isprobati ovakav način opskrbe povrćem.

SweGreen je nekoliko puta nagrađen i nominiran za održivu proizvodnju hrane. Godine 2023. tvrtka je osvojila IKANO nagradu za održivost i treću godinu zaredom bila nominirana za FoodTech 500, listu na kojoj su najutjecajniji start-upovi i scale-up tvrtke u svijetu koji se bave hranom, tehnologijom i održivošću.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.