pexels-kindel-media-9875440

Stanovnici ovog grada moći će besplatno učiti o inovativnim modelima uštede energije

GREEN_300_listici_sredina

Odlična prilika

Zainteresirani građani pozvani su saznati više o ovoj prilici na informativnoj radionici koja će se održati u srijedu, 24. svibnja, od 17 do 18 sati u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Križevčani se mogu uključiti u istraživanje modela dijeljenja energije. Riječ je o inovativnom pristupu energetske učinkovitosti s kojim će zainteresirane upoznati Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Gradom Križevcima, Razvojnim centrom i tehnološkim parkom (RCTP) Križevci te Gradskom knjižnicom ”Franjo Marković”.

Sudionici će za potrebe istraživanja ostvariti pravo na besplatan pametni uređaj i mobilnu aplikaciju za praćenje proizvodnje i potrošnje električene energije. Pomoću aplikacije moći će simulirati zakup udjela energije proizvedenog iz sunčanih elektrana na križevačkom RCTP-u i Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”.

Sudionici će tako moći pratiti potrošnju električne energije u svom kućanstvu i proizvodnju sunčane elektrane na javnim zgradama. Time će dobiti uvid u uštede koje bi kućanstvo moglo ostvariti kada bi postojala energetska zajednica koja bi omogućila dijeljenje energije između kućanstva i sunčane elektrane na drugom objektu koji je dio zajednice.

Jedinstvena prilika 

Kako su poručili iz ZEZ-a, zainteresirani građani pozvani su saznati više o ovoj prilici na informativnoj radionici koja će se održati u srijedu, 24. svibnja, od 17 do 18 sati u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Istraživanje se provodi u sklopu projekta Redream koji Zelena energetska zadruga provodi u suradnji s partnerima iz više europskih zemalja u sklopu programa za Istraživanje i inovacije Obzor 2020.

”Kroz projekt Redream istražujemo modele dijeljenja energije koji omogućuju korištenje solarne energije i ostvarivanje ušteda na energiji čak i kada kućanstvo nema mogućnost ugraditi vlastitu solarnu elektranu.” pojasnila je Erica Svetec, voditeljica projekata u Zelenoj energetskoj zadruzi.

“Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže na informativnoj radionici 24. svibnja i saznaju više – ovo je jedinstvena prilika da sudjelujete u razvoju inovativnih rješenja za učinkovitije korištenje energije.” pojasnila je Erica Svetec.

Za uključenje u testiranje i sudjelovanje u radionici prijavite se putem prijavnog obrasca.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.