roman-bodnarchuk-KU2nWyKvUoU-unsplash

Sredstva bečkog javnog prijevoza 2021. prešla udaljenost od Zemlje do Marsa

GREEN_300_listici_sredina

Osviješteno do odredišta

Prošle godine sredstva javnog prijevoza u austrijskoj prijestolnici prevalila su čak 78 milijuna kilometara. Time je i emisija CO2 smanjena za više od pola milijuna tona.

Unatoč manjem broju putnika vlakovi podzemne željeznice, autobusi i tramvaji bečkog gradskog poduzeća za javni prijevoz “Wiener Linien” 2021. godine ponovno su ostvarili impresivnu kilometražu. Više od 1000 vozila bečkog javnog prijevoza u proteklih dvanaest mjeseci prevalilo je ukupno 78 milijuna kilometara, što otprilike odgovara udaljenosti od Zemlje do Marsa. Rekordna udaljenost postignuta je 2019. godine kada je broj prijeđenih kilometara iznosio gotovo 78,1 milijun. Sredstva javnog prijevoza dnevno su prelazila približno 214.000 kilometara, što odgovara više od pet krugova oko Zemlje.

Najviše prijeđenih kilometara zabilježili su bečki autobusi, i to čak 39,5 milijuna. Tramvaji su protekle godine prevalili 23,3 milijuna, a vlakovi podzemne željeznice 15,2 milijuna kilometara. Član bečkog poglavarstva zadužen za javni prijevoz Peter Hanke istaknuo je da vrlo dobro razvijena mreža javnog prijevoza poput one u Beču pridonosi zaštiti okoliša. Naime, da su se putnici prošle godine odlučili za korištenje automobila umjesto za javni prijevoz, proizveli bi oko 550.000 tona ugljikovog dioksida.

Zanimljiva je činjenica i da su putnici u javnom prijevozu u glavnom gradu Austrije među najpoštenijima u Europi. Protekle godine bečki kontrolori pregledali su vozne karte oko tri milijuna ljudi od kojih se samo 2,7 % “švercalo”. U Berlinu oko 3 % putnika ne posjeduje valjanu kartu u vožnji. U Hamburgu i Frankfurtu “šverca” se oko 5 %, a u Parizu oko 10 %.

PHOTOS BY: Eurocomm PR, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.