Iako su ovih dana temperature konačno pale na neku normalniju razinu, dašak osvježenja nekako je izostao. U zraku se osjeća sparina, a zrak je poprilično težak. Ne čudi, stoga, da i dalje posežemo za klasičnim osvježenjima poput sladoleda. No, složit ćete se s nama da klasični okusi poput jagode, čokolade i vanilije mogu pomalo dosaditi. Upravo zbog toga pripremili smo recept za sladoled u kojemu će posebno uživati ljubitelji kave.
Priprema ovog sladoleda zasigurno će postati svojevrsni ritual za sve one koji obožavaju prepoznatljivi okus kave i kremastu teksturu. Neovisno o tome jeste li već iskusni u izradi domaćih sladoleda ili tek otkrivate čaroliju pripreme zamrznutih poslastica, sladoled od kave nudi savršeni balans između gorkog i slatkog, pružajući užitak koji traje dugo nakon što se posljednji zalogaj otopi u ustima.
Sastojci:
- 400 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve, punomasno)
- 200 ml bademovog ili sojinog mlijeka
- 200 grama smeđeg šećera
- 2 žlice instant kave ili 1 espresso (prilagodi količinu prema ukusu)
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
- Prstohvat soli
Priprema:
Ako za pripremu ovog sladoleda odlučite koristiti instant kavu, najprije ju pomiješajte s dvije žlice vruće vode te miješajte dok se potpuno ne otopi. Ukoliko ćete se odlučiti za espresso, najprije ga skuhajte i ostavite da se dobro ohladi. Zatim u zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob s malo bademovog ili sojinog mlijeka (mi smo koristili sojino, ali može po želji) i miješajte sve dok ne dobijete glatku i podatnu smjesu. U većem loncu potom pomiješajte ostatak mlijeka, šećer te prstohvat soli. Zagrijte smjesu na srednjoj vatri uz lagano miješanje, no pripazite da ne prokuha.
U mješavinu na vatri dodajte kavu te ekstrakt vanilije i neprestano miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Konzistencija bi trebala biti nalik pudingu. Potom maknite lonac s vatre te najprije ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a nakon toga stavite smjesu u zamrzivač najmanje pet sati. Svakih trideset minuta smjesu lagano promiješajte. Kada smjesa postigne željenu konzistenciju poslužite i pospite kavom.