Screenshot 2023-03-29 140229

Spoj ljepote, umjetnosti i sunčeve energije: IKEA predstavila prenosive solarne svjetiljke

GREEN_300_listici_sredina

Solarna energija za sve

IKEA i društveno poduzeće Little Sun udružili su se kako bi istražili mogućnosti dizajna u korištenju solarne energije za svakodnevne predmete. Rezultat je SAMMANLÄNKAD, mini-kolekcija od samo dvije LED lampe na solarni pogon, koje će se u travnju naći na odabranim IKEA tržištima, među kojima je i hrvatsko.

Zajedno s tvrtkom Little Sun, IKEA je krenula istraživati kako dizajn proizvoda za dom može pobuditi zanimanje za solarnu energiju kod još više ljudi. Rezultat suradnje je SAMMANLÄNKAD – dvije LED svjetiljke koje pokreće solarna energija, dizajnirane da ojačaju svijest o potrebi za alternativnim energetskim rješenjima.

Little Sun, tvrtka koju su osnovali svjetski poznati umjetnik Olafur Eliasson i inženjer Frederik Ottesen, organizacija je posvećena pružanju pristupa solarnoj energiji što većem broju ljudi, pogotovo u zajednicama bez uobičajene dostupnosti električne energije, prvenstveno u supsaharskoj Africi.

SAMMANLÄNKAD

Sunčeva energija za svakodnevne predmete

Suradnja tvrtki IKEA i Little Sun čini snagu sunca opipljivom u lijepim i svrhovitim dizajnerskim proizvodima. SAMMANLÄNKAD je osmišljen da potakne ljude da iskuse solarnu energiju u kontekstu života kod kuće, naglašavajući njen potencijal kao alternativnog izvora energije za napajanje predmeta za svakodnevnu uporabu.

„Ako u sljedećem desetljeću želimo prijeći na obnovljivu energiju, moramo svi prepoznati priliku koju nam pruža solarna energija. Sunčeva je svjetlost naizgled nevidljiva, ali solarna energija nam omogućuje da nevidljivo učinimo vidljivim“, kaže Olafur Eliasson, umjetnik i suosnivač Little Suna. „Suradnja s tvrtkom IKEA podupire našu misiju podizanja svijesti o pristupu energiji i podsjeća nas da imamo potencijal suoblikovati naš svijet”, dodaje.

Dizajn SAMMANLÄNKAD LED stolne svjetiljke na solarni pogon inspiriran je Suncem i Zemljinim kretanjem oko njega. Izvor svjetlosti je u obliku polukugle koja je pojačana refleksijom zrcala kako bi se stvorilo sjajno sunce. Metalni okvir svjetiljke drži izvor svjetla i podesiv je, što omogućuje njezinu svestranu upotrebu – kao viseće ili stolne svjetiljke. Izvor svjetla se također može ukloniti sa stalka i koristiti kao samostalna svjetiljka.

Energija koja napaja budućnost

“Ovom suradnjom željeli smo potaknuti razgovor o solarnoj energiji i snagu Sunca preseliti u ruke mnogih ljudi. Naše je zajedničko uvjerenje da mogućnosti promišljenog dizajna leže u njegovoj sposobnosti da oblikuje svijest i napravi razliku”, kaže James Futcher, kreativni voditelj u IKEA of Sweden.

Manja prijenosna svjetiljka praktična je za otvorene prostore. Dolazi sa žutim remenom, a tijekom dana može se objesiti na prozor ili ruksak radi punjenja. Obje svjetiljke opremljene su solarnim panelima i punjivim baterijama. Stolna svjetiljka također se može puniti preko utičnice pomoću svojih USB-A i USB-C priključaka – ako je ne punimo na suncu. Potpuno napunjena, baterija lampe također se može koristiti i za punjenje baterije mobilnog telefona.

„Dizajn, ljepota i jednostavnost ujedinjeni su u ovim proizvodima što će ih ljudi imati dugo u svojim životima, nudeći im da prihvate ideju solarne energije koja napaja našu budućnost“, kaže Felix Hallwachs, direktor tvrtke Little Sun. „To je samo mali poticaj koji možemo pružiti, iako znamo da ih je potrebno mnogo. Ali uzbuđeni smo što vidimo koliko sunčeve energije možemo proširiti svijetom.”

PHOTOS BY: IKEA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.