rafael-shiga-kk09-BRNoEs-unsplash

Split poziva da do subote donirate sukulente, a razlog je i više nego važan!

GREEN_300_listici_sredina

Emotivna akcija kojoj se teško ne odazvati

Umjesto paljenjem svijeća, splitska Udruga Feniks 10. rujna kada se obilježava Svjetski dan prevencije suicida obilježiti će dijeljenjem sukulenata koje sve do subote možemo donirati, njih ukupno 572, točno onoliko koliko je u protekloj godini u Hrvatskoj zabilježeno suicida. Nije li ovo i više nego dovoljan razlog zašto bismo svi trebali podržati ovu akciju?!

Da važnost biljaka prelazi sve one očekivane okvire, svjedoči i predivna humanitarna akcija u Splitu koja poziva građane da doniraju biljke, odnosno sukulente kako bi u subotu, 10. rujna, kada se obilježava Svjetski dan prevencije suicida bili podijeljeni građanima uz znakovitu poruku. Već smo mnogo puta pisali o nesebičnoj pomoći koju nam pružaju ovi zeleni ljubimci, a u svijetu se sve češće otvaraju terapeutski vrtovi, kao i prepisuju uputnice kod liječnika za liječenje mentalnog zdravlja upravo u okruženju biljaka.

Neprofitna udruga građana Feniks bavi se osnaživanjem mentalnog zdravlja u zajednici, pruža različite usluge podrške osobama s mentalnim poteškoćama, s ili bez iskustva psihijatrijskog liječenja, članovima njihovih obitelji i prijateljima. Upravo oni pozivaju sve zainteresirane građane da nesebično doniraju svoje biljke koje će se na ovaj važan datum dijeliti u Splitu. “Volonteri naše udruge planiraju na ovaj dan kao i protekle 2 godine našim sugrađanima podijeliti cvijeće uz pripadajuće osnažujuće poruke u spomen na isti toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine u Hrvatskoj preminule počinivši suicid. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. Dijeleći cvijeće želimo na simboličan način u javnosti povećati svijest o važnosti i učestalosti ovog problema, kao i naglasiti da se iza navedene statistike nalaze stvarni ljudi koji nisu vidjeli drugog načina za bijeg od patnje koju su osjećali”, stoji u objavi.

U protekloj je godini u Hrvatskoj zabilježeno 572 suicida, a upravo će toliki broj sukulenata biti poklonjeno građanima. “Istraživanja su pokazala kako socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok, naprotiv, jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite. Pokazati da nam je stalo, slušati bez osuđivanja, jednostavno biti tu za nekoga može biti ključan čimbenik kod pojedinaca koji su vulnerabilni i zapravo predstavljati čin spašavanja života. No ne treba zaboraviti na neophodnost stručne pomoći i/ili liječenja. Vizija naše udruge je da damo svoj doprinos kako bismo stvorili društvo koje će ranjenima i usamljenima pružiti ruku podrške, u kojem za svakog ima mjesta”, piše u objavi Udruge. Do nedavno je Udruzi nedostajalo još 100 sukulenata pa svatko tko može neka donira biljku znajući da time radi možda na prvi pogled neznatno, ali krucijalno važno i dobro djelo. Više informacija kako i gdje donirati biljke pronađite  ovdje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.