sander-lenaerts-6gScjC67nzg-unsplash

Split je dobio svoj prvi botanički vrt uređen prema permakulturnim načelima

GREEN_300_listici_sredina

Tijekom praznika slijedi posvajajnje sadnica

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Splitska Osnovna škola Skalice otvorila je vrata svog botaničkog vrta s mediteranskim biljem u koji su dobro došli svi zainteresirani građani.

U splitskoj Osnovnoj školi Skalice otvoren je botanički vrt s mediteranskim biljem za sve učenike, nastavnike i zainteresirane građane. Na otvaranju ovog vrta od kojeg će mnogi imati zdrave beneficije prethodio je prigodni program gdje su svi zainteresirani ujedno mogli i kupiti Maslinovo ulje učeničke zadruge OŠ Skalice. S obzirom na to da za blagdane neće biti nikog u školi, da sadnice ne ostanu bez vode, organizirano je posvajanje sadnica sve do veljače. Vrt je smješten u vanjskom dijelu OŠ Skalice i uređen prema načelima permakulturnog dizajna, zbog čega je prvi takav vrt na području grada Splita.

Ideja za takvim vrtom nastala je u nedostatku zelenih površina, kao i botaničkih vrtova u gradu Splitu, posebno onih permakulturnog koncepta. Naime, rastući proces urbanizacije, ubrzani tempo života i brz tehnološki napredak rezultiraju nepažnjom u korištenju prirodnih resursa. Upravo se izgradnja vrta ovog tipa temelji na ideji regeneracije i stvaranja veze između prirode i ljudi. Suradnik Udruge Sunce na projektu je Udruga Permakultura Dalmacija iz Splita koja je svojim specifičnim znanjem podučila učitelje, učenike i volonterke o sustavu dizajniranja vrta vođenog principima prirode. Vrt OŠ Skalice tamošnji osnivači vide kao korak pri podizanju svijesti i to ne samo učenika, već i lokalne zajednice o pitanjima održivog razvoja i solidarnosti te kao primjer dobre prakse za ostale škole i druge ustanove u gradu Splitu, ali i šire. Školski botanički vrt mediteranskog bilja dio je projekta solidarnosti koji financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije u okviru EU programa Europske snage solidarnosti.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.