Splićane uznemirila sječa zaštićenih stabala uz KBC. Iz bolnice tvrde: ‘Morali smo zbog…’

GREEN_300_listici_sredina

Posadili su, kažu, nove biljke

Splitske aktiviste i građane uznemirila je sječa stabala stabala na sjevernoj strani objekta Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split. Riječ je o zaštićenim čempresima.

Primijetili smo da čempresi svakim danom se više nestaju na tom području i to nas je zabrinulo. To jednostavno ne može biti rješenje, ne želimo pristati na to. To su stara stabla koja su tu već dugi niz godina i kome ona sad odjednom smetaju, rekli su nam aktivisti iz Inicijative Mali Zeleni iz Splita.

Zabrinutost izaziva posječeni perivoj čempresa na sjevernoj strani objekta Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju Kliničkog bolničkog centra Split. Aktivisti nam kažu:

“Ovo nije izolirani slučaj, u Splitu se siječe posvuda”. Zbog toga već neko vrijeme apeliraju na lokalne vlasti da se situacija nedovoljno kontrolira na terenu, a da je praktički svakim danom u Splitu sve manje stabala koje su taj dalmatinski biser krasili i po nekoliko desetaka godina.

Zaštićena stabla

“Problem je što je ovdje riječ o zaštićenim stablima koji godinama rade odličan hlad uz bolnicu i apsorbiraju štetne plinove od prometa i svega”, dodali su aktivisti.

Kako su nam potvrdile autentične fotografije lokacije koje smo dobili, kao i sami Klinički bolnički centar Split u pisanom odgovoru, čempresi su posječeni na sjevernoj strani. Riječ je o drveću koje je, prema Generalnom urbanističkom planu (GUP) Grada Splita, zaštićeno kao “povijesno zelenilo u gradu”. Točnije, prema članku 91. GUP-a Grada Splita objavljenom u Službenom glasniku Grada Splita, kao točka 16. istaknuti su čempresi u okviru perivoja uz bolnicu.

 

’47 novih biljaka i više od 200 grmova’ 

Iz KBC-a Split nam kažu da sustavno vode brigu o okolišu Zavoda, a da su čemprese bili primorani posjeći zbog obojenja potkornjaka. Sanacija je, kažu, bila nužna zbog sigurnosti pacijenata, studenata i osoblja bolnice koji se svakodnevno kreću u krugu Zavoda.

“O važnosti sanacije oboljelih stabala svjedoči i činjenica da je 22. studenog 2022. godine nekoliko grana s oboljelih stabala palo na parking bolnice te je nanesena manja materijalna šteta parkiranim automobilima”, kazao je Šimun Anđelinović, Predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju

Izvor: KBC Split

Istaknuo je pritom da su posadili niz različitih stabala i grmolikih biljaka. Većina je, pak, niskog rasta,

“Do sada je u sklopu planirane zamjene oboljelih i oštećenih stabala sanirano 10 stabala, a posađeno je 47 novih biljaka: maslina, smokava, oskoruša, rogača i magnolija te više od 200 grmolikih biljaka. Najveći dio navedenih biljaka donacija su zaposlenika Zavoda”, dodao je Anđelinović.

‘Sječe tko kako stigne’ 

To je, kako nam je kazala gradska aktivistica Lara Javorčić, apsolutno nedovoljno.

“Zasaditi novo stablo nije isto kao i posjeći staro. Novom stablu treba 10-12 godina kako bi naraslo do razine da može apsorbirati štetne plinove, to je za mene neusporedivo. Malo stablo pri tome ne pruža nikakav hlad, a okolo je često sve izbetonirano, objasnila je Javorčić koja se dugi niz godina bori za zaštitu okoliša u Splitu.

Izvor: KBC Split

Istaknula je pritom da je ovo česta praksa u Splitu i zapitala se tko i zašto sve to ne kontrolira.

Poslali smo upit Gradu Splitu je li ih KBC kontaktirao, koliko su česti ovakvi slučajevi te kako se šteta kompenzira. Kontaktirali smo i  gradonačelnika Ivicu Puljka, ali do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili, no objavit ćemo ih čim nam pristignu.

Stablo štiti naše zdravlje 

Većina pacijenata složit će se da je puno ljepše gledati u drvored čempresa, nego li u oronuli zid ili asfaltnu pustoš. Brojne znanstvene studije dokazale su benefite stabala posađenih uz bolnice diljem svijeta.

Podatci, koji su proizašli iz analiza US Forest Servicea, pokazuju da su smrtni slučajevi povezani s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima porasli na mjestima gdje su stabla podlegla bolestima. To je uzrokovalo više od dvadeset tisuća dodatnih smrtnih slučajeva tijekom razdoblja ispitivanja između 1990. i 2007. godine.

Boravak u blizini drveća dokazano smanjuje napetost i tjeskobu, snižava krvni tlak, potiče imunosustav i poboljšava spavanje.

Znanstvenici su dokazali da stabla imaju brojne benefite na naše zdravlje, dok prirodoslovci tvrde da će ona biti ključna za spas planeta.

 

PHOTOS BY: Unsplash, KBC Split, Mali Zeleni / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.