silvan-schuppisser-vkgzPtlIgbU-unsplash

Španjolski inženjeri osmislili stroj koji izvlači pitku vodu iz zraka

GREEN_300_listici_sredina

Spas za mnoge

Španjolska tvrtka Aquaer osmislila je sustav za izvlačenje pitke vode iz zraka za opskrbu sušnih područja u kojima je ljudima očajnički potrebna pitka voda.

“Cilj je pomoći ljudima”, rekao je Enrique Veiga, 82-godišnji inženjer koji je izumio stroj za izvlačenje pitke vode iz zraka tijekom teške suše u južnoj Španjolskoj 1990-ih. “Cilj je doći do mjesta poput izbjegličkih kampova koji nemaju pitku vodu”, objašnjava. Uređaji njegove tvrtke Aquaer već isporučuju čistu i sigurnu vodu mjestima u Namibiji i libanonskom izbjegličkom kampu.”U selima koja smo posjetili u Namibiji bili su zapanjeni. Nisu razumjeli, pitali su odakle je došla voda”, rekao je.

Strojevi koriste električnu energiju za hlađenje zraka sve dok se ne kondenzira u vodu, iskorištavajući isti učinak koji uzrokuje kondenzaciju u klima uređajima. Dok drugi generatori vode temeljeni na sličnoj tehnologiji zahtijevaju visoku vlažnost okoline i niske temperature za učinkovito funkcioniranje, Veigini strojevi rade na temperaturama do 40 Celzijevih stupnjeva, a mogu podnijeti vlažnost zraka između 10 i 15 posto. Mali stroj može proizvesti 50-75 litara vode dnevno i lako je prenosiv. Veće verzije mogu proizvesti i do 5 tisuća litara dnevno.

“Naša ideje nije samo napraviti uređaj koji je učinkovit, već učiniti ga korisnim i za ljude koji moraju kilometrima pješačiti da bi došli do pitke vode ili moraju napraviti bunare”, objasnio je Veiga.
Nhat Vuong, izbjeglica iz Vijetnama koji sada živi u Švicarskoj, pridružio se projektu nakon što je upoznao Veigu i posjetio izbjeglički kamp u blizini Tripolija u Libanonu 2017. godine. Osnovao je neprofitnu organizaciju Water Inception koja je u kamp donijela stroj koji dnevno proizvodi 500 litara vode. “Prekrasno radi, stvarno sam sretan”, rekao je Nhat, koji sada prikuplja sredstva za ugradnju solarnih panela kako bi se smanjili troškovi električne energije i smanjio utjecaj projekta na okoliš.

Izvor: www.reuters.com

PHOTOS BY: Reuters screenshot, YouTube screenshot, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.