robbie-duncan-c3wYEggzdpc-unsplash

Španjolske vlasti pozivaju građane na što veće smanjenje konzumacije mesa

GREEN_300_listici_sredina

"U pitanju je naše zdravlje"

Tamošnji ministar poziva građane da smanje unos mesa i da biraju održivije tvornice, a sve kako bi suzbili klimatske promjene i spasili turističku industriju zemlje od dezertifikacije povezane s tvorničkom poljoprivredom.

Španjolski ministar za pitanja potrošača Alberto Garzón ponovno je krenuo u kampanju kojom poziva stanovnike da smanje potrošnju mesa, posebno govedine, kako bi pomogli u suzbijanju klimatskih promjena i spasili turističku industriju zemlje od dezertifikacije povezane s tvorničkom poljoprivredom. Već je prošlog srpnja Garzón pozvao je zemlju da smanji unos mesa, a ova četvrta po broju stanovnika europska zemlja predvodi EU u potrošnji mesa. Ministar napominje da se godišnje zakolje više od 70 milijuna kopnenih životinja, što je ukupno 7,6 milijuna tona mesa godišnje. “U pitanju je naše zdravlje i zdravlje naših obitelji. Previše mesa je loše za naše zdravlje i za planet”, izjavio je za tamošnje medije. 

Kako tvrdi Garzón ponovno zvoni zvono na uzbunu, ističući da industrijske stočarske “megafarme” uništavaju klimu i okoliš. Ministar poziva zemlju da se pomiri s utjecajem svoje navike jedenja mesa. Garzón kaže da je geografija Španjolske izložena povećanom riziku od problema povezanih s klimatskim promjenama, uključujući dezertifikaciju, za koju kaže da bi uništila uspješnu turističku industriju zemlje. “To bi bio kraj za zemlju poput Španjolske”, rekao je Garzón. Ministar dodaje kako smanjenje ukupne potrošnje i prelazak na održivije proizvedeno meso treba postati prioritet kao i drugi napori za smanjenje emisija. “Ljudi ovdje znaju za ulogu koju staklenički plinovi igraju u klimatskim promjenama, ali imaju tendenciju da to povezuju s automobilima i transportom”, ističe. “Tek nedavno su svi počeli gledati na utjecaj lanca potrošača i proizvođača mesa, a posebno na utjecaj govedine. Druge zemlje su bile prilično napredne u tome, ali u Španjolskoj je to tabu”, rekao je. “Ako ne djelujemo, nećemo se nositi samo s klimatskim promjenama, bit će to trostruka kriza: gubitak biološke raznolikosti, zagađenja i klimatskih promjena”, izjavio je medijima. 

Prema nedavnom izvješću koje je citirao ministar, samo 20 stočarskih “megafarma” odgovorno je za proizvodnju više emisija nego Velika Britanija, Francuska ili Njemačka. “Vlasnici takvih farmi pronalaze selo u depopuliranom dijelu Španjolske i nastanjuju ga s 4.000, 5.000 ili 10.000 grla. Oni zagađuju tlo, zagađuju vodu i onda izvoze to nekvalitetno meso ovih zlostavljanih životinja”, rekao je Garzón. Trenutne stope potrošnje u Španjolskoj iznose oko jedan kilogram mesa po osobi tjedno, dvostruko više od preporuka agencija za hranu u zemlji. Na globalnoj razini, prehrambena industrija vodeći pridonosi klimatskim promjenama, proizvodeći oko 17,3 milijarde metričkih tona ugljičnog dioksida godišnje broj koji je gotovo 19 puta veći od količine emisija koju proizvodi zrakoplovstvo. U Španjolskoj je nedavno došlo do porasta interesa za ishranu biljnog porijekla pa je za očekivati kako bi molbe tamošnje vlasti ipak mogle biti uslišane. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.