engin-akyurt-uRVcH2Mho8Y-unsplash

Španjolska moli za kišu: Uvedene redukcije vode za 6,7 milijuna ljudi

GREEN_300_listici_sredina

Stanovništvo pozvano na oprez

Građani Katalonije do danjeg ne smiju koristiti pitku vodu za pranje automobila, dvorišta ili za punjenje bazena. Uvedena je redukcija za industriju koja koristi vodu te za navodnjavanje usjeva.

Barcelona i veliki dijelovi sjeveroistoka Španjolske suočavaju se s redukcijom vode. Najtoplije ljeto ikada uništilo je usjeve, a sada višemjesečna suša ugrožava ljudske aktivnosti. Kako je priopćila Patricia Plaja, glasnogovornica katalonske administracije, redukcija će se odnositi na 6,7 milijuna ljudi, odnosno 80 posto stanovništva Katalonije, prenosi NBC. Mjere će se odnositi na redukciju vode za navodnjavanje usjeva i potrebe industrije, a za sada još uvijek nema ograničavanja vode za pranje, kuhanje ili piće, no svi su građani pozvanu da “budu svjesni iznimne situacije s kojom se zemlja suočava”.

Stanovnici Katalonije neće smjeti koristiti pitku vodu za vanjsko pranje automobila, dvorišta ili za punjenje bazena. Više od 500 gradskih vijećnica, uključujući i onu u Barceloni, moraju prestati puniti javne fontane ili čistiti ulice pitkom vodom. Ispodprosječna količina oborina koju stručnjaci povezuju s globalnim klimatskim promjenama smanjila je rezervoare i oštetila poljoprivredu i okoliš diljem Španjolske. Slične su mjere uvedene u Sevilli tijekom rujna ove godine. Lokalne vlasti ograničile su korištenje vode zbog sušnog i iznimno vrućeg ljeta.

Prema španjolskom Ministarstvu za ekološku tranziciju, rezervoari na jugu Španjolske u blizini Seville sada najsuši, rezervoari vode u Kataloniji pali su na 34% kapaciteta. Dugotrajna suša prisilila je španjolske vlasti da brodom dopreme vodu u Barcelonu 2008. godine. Izgradili su tada postrojenje za desalinizaciju, za koje tvrde da je najveće u Europi s velikim kapacitetom proizvodnje vode. Prema navodima lokalnih vlasti, sada radi s 90% kapaciteta. Znanstvenici za klimu prepoznali su Mediteran kao jedno od svjetskih područja koje će najviše patiti od porasta temperatura zbog klimatskih promjena.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.