Ako volite štrudlu od sira, ali onu pripremljenu od domaćih kora, kao i zeljanicu, soparnik, tradicionalno dalmatinsko jelo bit će vaš favorit. Blitva, češnjak, luk, maslinovo ulje, brašno, voda i sol, sastojci su koji ovaj nekad sirotinjski obrok čine pravom delicijom i užitkom za nepce. I ako vam je netko spomenuo soparnik, možda ste pomislili kako vam za njegovu pripremu treba krušna peć ili ognjište. No mi smo ga pripremili u pećnici i oduševili se okusima koje smo dobili.
Poljički soparnik, autohtono jelo iz Poljica u Dalmaciji koje se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštin, a nekad davno bilo je najjednostavnije i najjeftinije jelo kojim su se hranili naši ljudi. Ime je dobilo po riječi “sopar”, što je stari naziv za pepeo pod kojim se ova delicija tradicionalno pripremala. Kada uzmemo u obzir da u soparnik ne ide nijedna namirnica životinjskog porijekla, s razlogom možemo reći da je riječ o veganskom jelu.
Sastojci
- 350 g brašna
- 200 ml mlake vode
- 1/2 žličice soli
- 1 crveni luk
- sol
- 4 žlice maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- malo papra
Priprema
U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Postupno dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite tijesto na dvije kugle i ostavite da odstoji pokriveno oko 30 minuta.
Dok tijesto miruje, operite blitvu i maknite bijeli dio. Dobro je prosušite i narežite na trake. Narezanu blitvu stavite u zdjelu pa joj dodajte sitno narezani crveni luk. Posolite i dodajte papra.
Nakon što je tijesto odstajalo, uzmite pleh veličine 30 x 40 cm. Nauljite ga pa prvo tijesto prstima razvucite po plehu, potrudite se da bude ravnomjerne debljine. Na tijesto stavite smjesu blitve i luka pa sa strane malo razvucite drugo tijesto. Potom ga stavite preko blitve, jednom rukom pridržavajući, a drugom zatvarajući rubove s donjim tijestom (onim na kojem je blitva). Kada cijelu blitvu pokrijete tijestom, rubove dobro učvrstite, pa vilicom probodite na nekoliko mjesta gornje tijesto. (Zvuči komplicirano, ali nije.)
Stavite soparnik u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 30-ak minuta, dok kora ne dobije zlatnožutu boju. U ostatak maslinovog ulja stavite sitno nasjeckani češnjak i premažite soparnik dok je još kipući. Pričekajte da se malo ohladi i poslužite.
Tradicionalno, soparnik se pekao u kružnim plehovima i rezao u obliku trokuta jer su komadi tako lakše stali u džepove.