191342782_804336247167330_2510082562206484607_n

Solarni paneli štite usjeve: Kako Kenija uzgaja hranu primjenjujući agrovoltiku

GREEN_300_listici_sredina

Dvostruka uloga solarnih panela

Solarni paneli osiguravaju jeftinu električnu energiju na većem dijelu afričkog kontinenta, a od sada će se koristiti i u svrhu uzgoja hrane na otvorenim farmama u Keniji.

Kako piše The Guardian, uspješnim pokusima utvrđeno je da uzgoj usjeva ispod solarnih ploča smanjuje gubitak vode i rezultira većim biljkama. Ova tehnika, poznata pod nazivom agrovoltika, omogućava iskorištavanje sunčevih zraka za stvaranje energije i istovremeno stvara hlad iznad površine na kojoj se uzgajaju usjevi, pomažući u zadržavanju vlage u tlu i poticanju rasta.

Jednogodišnje istraživanje koje je provedeno u suradnji između Sveučilišta Sheffield, World Agroforestry i Instituta pokazalo je obećavajuće rezultate. Na primjer, kupus uzgojen pod solarnim panelima od 180, 345 W bio je za trećinu veći i zdraviji od onih uzgojenih na kontrolnim parcelama s istom količinom gnojiva i vode. Druge kulture, poput patlidžana i salate, pokazale su slične rezultate. “Kukuruz uzgajan ispod ploča bio je viši i zdraviji”, rekla je za Guardian Judy Wairimu, agronom s instituta.

“Željeli smo vidjeti hoće li usjevi biti uspješniji ako se uzgajaju pod ovim pločama”, rekla je Wairimu. “Ali postoji još jedan pragmatičan razlog za upotrebu ove tehnologije: korištenje zemljišta za proizvodnju energije i uzgoj hrane može uvelike pomoći ljudima s ograničenim zemljišnim resursima“, rekla je. Tehnologija ima neka ograničenja, ali na nekim dijelovima Kenije koja trenutno nisu prikladna za hortikulturu, otvara se mogućnost uzgoja drugih usjeva zbog poboljšanih uvjeta okoliša zahvaljujući solarnim pločama.

I u drugim zemljama, uključujući Francusku, SAD i Njemačku, tehnologija je uspješno primijenjena. Solarni paneli se mogu postaviti tri metra od tla, pružajući dovoljno prostora za ručno obrađivanje tla, ali i više u većim sustavima kako bi se omogućio pristup poljoprivrednoj mehanizaciji.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.