architecture-g090f81ac4_1920

Solarne ćelije na cestama: Novi smjer energetske tranzicije Europe

GREEN_300_listici_sredina

Novi zeleni europski projekt

Postavljanjem fotonaponskih ploča uz autoceste otvara se mogućnost veće proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Oslanjanje na fosilna goriva je prošlost, a nove zelene ideje predstavljaju budućnost Europe.

Njemačka, Belgija i Nizozemska zajedno imaju više od 800.000 kilometara cesta koje bi se mogle iskoristiti za zelenu tranziciju. Na 400 metara dugoj dionici autoceste u Nizozemskoj, zvučne barijere ne samo da smanjuju zvučno zagađenje, već stvaraju i električnu energiju za 60 lokalnih kućanstava. Ove zvučne barijere opremljene solarnim panelima dio su zelene tranzicije Europe. Ukupni trošak projekta iznosi 5,7 milijuna eura, a više od pola financira Europska kohezijska politika. Oko 20 partnera iz tri zemlje – Njemačke, Belgije i Nizozemske, također sudjeluju na projektu.

Na zvučnom zidu u Rosmalenu u Nizozemskoj eksperimentiraju s tri vrste solarnih ćelija s glavnim ciljem smanjenja troškova. Vjeruju da su solarne ćelije na cestama i u zvučnim barijerama vrlo korisno rješenje za energetski prijelaz jer istovremeno koriste zemljište i prostor. Oni postojećim strukturama daju sekundarnu funkciju.

Još jedan od ciljeva projekta je razvoj održive prekogranične suradnje i dijeljenje vještina istraživačkim i industrijskim sektorima. Razvijaju tanke i fleksibilne fotonaponske ćelije, a cilj im je prijeći s proizvodnje po narudžbi u masovnu proizvodnju.

Michael Daenen, profesor na Sveučilištu Hasselt, partnerskom sveučilištu projekta, kaže da još uvijek postoje neke prepreke koje stvaraju prepreku masovnoj proizvodnji energije iz zvučnih barijera. “Još uvijek postoje nejasnoće oko toga tko je vlasnik energije koja se proizvodi na takav način te tko bi trebao održavati ploče u slučaju nesreće”, objašnjava. Vjeruje da će se ova pitanja rješavati u narednim projektima. Za sada se koncentriraju na to da “pojeftine, razjasne pravne aspekte i usredotoče se na poslovne ekonomske modele.”

PHOTOS BY: Pixabay, Rolling Solar / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.