yitzhak-rodriguez-tuEQi-eZHqU-unsplash

Sofija u borbi protiv onečišćenja: Dronovima će pratiti kvalitetu zraka i hitno reagirati na rezultate

GREEN_300_listici_sredina

Građani podigli tužbu zbog kvalitete zraka

Nakon što je grad Sofija od građanske inicijative dobio tužbu zbog pretjerano onečišćenog zraka, odlučili su se primiti u koštac i u zrak pustiti dronove za praćenje onečišćenja. Dronovi će signalizirati situaciju u svakom dijelu grada, a lokalne će vlasti postupati kako bi smanjile ili spriječile daljnje onečišćenje.

U borbu protiv onečišćenog zraka, bugarska prijestolnica odlučila je krenuti s dronovima. Riječ je naime, o novom pilot projektu praćenja kvalitete zraka dronovima. Dronovi će letjeti iznad određenih područja, točno određujući mjesta s prekomjernim zagađenjem, posebice onim uzrokovanim finim česticama prašine.

To bi zauzvrat pomoglo lokalnim vlastima da prilagode projekte u tim područjima. Primjerice, zabranu prometa, gradnju zelenih zidova, odnosno sadnju drveća i slično. Grad se udružio sa Sveučilištem u Sofiji kako bi proveli letenje dronom, ekološko praćenje i analizu projekta.

Dronovi će započeti ispitivanjem na devet lokacija u Sofiji, za koje je utvrđeno da imaju veće zagađenje, te će polako prelaziti na druge. Sami strojevi opremljeni su senzorima za registraciju osnovnih pokazatelja kvalitete zraka, u kombinaciji s preciznim fotogrametrijskim i termalnim kamerama.

Osim toga, prema Steliyanu Dimitrovu, docentu na Sveučilištu u Sofiji, to bi pomoglo u analizi manjih područja i stvarno preciznom utvrđivanju onečišćenja. Štoviše, može dati istraživačima naznake o tome kako geografija grada i urbani krajolik djeluju na atmosferu u zimskoj sezoni.

 

Sofija ima jedinstvenu geografiju u pogledu onečišćenja zraka. Kao prvo, nalazi se u dolini iz koje zrak ne može lako izaći, zadržavajući zagađivače u blizini grada. Osim toga, dolina se koristi za poljoprivredu, što dodatno povećava koncentraciju sitnih čestica prašine u zraku.

Ovi i drugi čimbenici doprinijeli su tome da bugarska prijestolnica postane jedna od najzagađenijih među svojim europskim zemljama, a grad je dobio i tužbu organizacije koju vode građani za naknadu štete zbog niske kvalitete zraka.

Jedan primjer novih ideja koje gradska vijećnica pokušava poboljšati kvalitetu zraka uključuje sadnju nove šume od čak 33 hektara što je ukupno 86.000 stabala na samom rubu urbaniziranih područja. Druga mjera uključuje općinski program za zamjenu peći i kamina za grijanje druge alternativne metode koje bi u budućnosti trebale dovesti do pomaka.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.