nicolas-lafargue-a4nfipTEUCs-unsplash

Sobovi koji jedu sladoled: Sami su promijenili prehranu i sad ih je sve više

GREEN_300_listici_sredina

Baby boom na Svalbardu

Izvještaji o masovnom gladovanju sobova u Rusiji i opadanju populacije karibua na području Sjeverne Amerike potaknuli su zabrinutost znanstvenika za sobove na Svalbardu, no tamo je populacija sobova procvjetala u posljednjih deset godina. Razlog - prilagodba.

Zbog topljenja leda i porasta temperature i sobovi su sve ugroženiji. Ipak, omiljeni pomoćnici Djeda Mraza u malom kutku dalekog sjevera, uspjeli su naći način kako da prežive. Naime, zbog klimatskih promjena svalbardski sobovi sami su promijenili svoju prehranu. Kako pokazuju istraživanja, sve više se hrane specijalnim „sladoledom“, travom koja viri kroz led i snijeg, navodi Guardian. Paralelno, sve veći porast temperatura daju svalbardskim sobovima više vremena za stvaranje zaliha masti.

Izvještaji o masovnom gladovanju sobova u Rusiji i opadanju populacije karibua u Kanadi i na Aljasci potaknuli su zabrinutost za sobove na Svalbardu, no tamo je populacija sobova procvjetala u posljednjih deset godina. Inače su manji i punašniji od laponskih sobova, a na glavi imaju impresivne rogove.

Nastanjuju gotovo sva nezaleđena područja arhipelaga Svalbard koji se nalazi oko 800 kilometara od Sjevernog pola. Kao i druge arktičke regije, i na Svalbardu kiša pada puno češće nego snijeg, što stvara velike probleme životinjama. Naime, kiša pada na postojeći snježni pokrivač i smrzava se na tlu, što sobovima otežava kopanje u potrazi za hranom.

‘Kao da su jeli štapiće sladoleda’

Kako bi istražili što bi moglo uzrokovati povećanje populacije na tom području, Tamara Hiltunen, doktorandica na Sveučilištu Oulu u Finskoj i njezine kolege okrenuli su se godišnjim uzorcima krvi prikupljenim u kasnu zimu kao dio dugotrajne studije praćenja.

Uspoređujući udio izotopa ugljika i dušika u tim uzorcima, mogli su zaključiti koje su vrste biljaka sobovi jeli u prethodnim tjednima. Prema rezultatima istraživanja, u razdoblju kada je području Svalbard palo više kiše nego snijega, došlo do pomaka u prehrani sobova s niskorastućih mahovina prema „travolikim“ biljkama koje vire iz leda.

“To je zapravo ekvivalent štapićima od sladoleda, koji su dovoljno hranjivi da životinje mogu same sebe održati, čak i tijekom ovih stresnih zimskih razdoblja“, rekao je profesor Jeffrey Welker sa Sveučilišta u Ouluu, koji je nadzirao istraživanje

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.