kit i dupini naslovna

Snimljena neobična igra dupina i kita: Ovi morski sisavci međusobno komuniciraju

GREEN_300_listici_sredina

Morski sisavci u druženju

Rijetko se u bespućima oceana može vidjeti da se itko uopće usudi plivati s najvećim predatorima mora, kitovima. Valjda jedino vrckavim dupinima to ide odlično od ruke. Možda zato što su i jedni i drugi sisavci...

Izgleda da i u oceanu postoje vrste koje su međusobno prijateljski nastrojene i toleriraju se te komuniciraju međusobno. Dok kitovi ne vole previše morske pse, često plivaju zajedno s dupinima. Možda to što su i jedni i drugi sisavci čini njihovo zajedništvo mogućim jer kada pogledate snimke njihove igre, kao da se međusobno poštuju i uvažavaju.

Neprofitna organizacija iz Australije, koja se bavi zaštitom života u oceanu, Dolphin Discovery Centre, na svome je Facebook profilu objavila zanimljivu snimku igre kita usana i dupina.

Kako su dobili dojavu da kit usani, koji je prilično velik, pliva plitkim vodama, blizu obale zapadne Australije, poslali su dron kako bi se uvjerili da životinja nije ozlijeđena niti u opasnosti od nasukavanja.

Kako je kit polako plovio vodama zaljeva Geographe, na putu su mu se pridružila dva zaigrana dupina.  Riječ je o kitu usanu, koji je rijetka vrsta u australskim vodama, a samim time ulazi u skupinu zaštićenih životinja. Nažalost, kako pišu u svojoj objavi, kit na sebi ima svježe ožiljke od brodskog propelera.

Inače, u plitkim vodama Australije, ovi morski sisavci često nastradaju od brodova, zapletu se u ribarske mreže ili se nasukaju na plitka dna tijekom oseke.

U Australiji je zakonom zabranjeno prilaziti kitovima i dupinima na manje od 60 m, osim ako imate licencu koja potvrđuje da to činite da biste ih zaštitili, kao što je ima i organizacija Dolphin Discovery Centre. Također, brodovi se ne smiju približavati kitovima na manje od 100 m.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.