marelice nas

Smatraju ga voćem dugovječnosti: Ovi plodovi ljeta u vašem tijelu potiču stvaranje retinola i kolagena

GREEN_300_listici_sredina

Bogatstvo prirode

Mirisne i slatke marelice bogate su antioksidansima i vlaknima pa nije ni čudo što su ih u tradicionalnoj kineskoj medicini smatrali voćem koje daje dugovječnost i mladolik izgled.

Ulazimo u sezonu marelica, slatkih i ukusnih plodova koji označavaju početak ljeta. Još 2000. godine pr. Krista ovo se voće uzgajalo u Kini, a ondje su ga smatrali voćem koje pridonosi ljepoti kože i produžava život. Tek kasnije, kada su istraživanja pokazala da su marelice plodovi prepuni jakih antioksidansa, betakarotena i vitamina C, postaje jasno zašto su dobile takvu reputaciju.

U Europu su marelice stigle s Arapima, a Rimljani su ih donijeli na Mediteran.

Zašto marelice čuvaju mladolikost?

Vitamin A, koji nastaje u našem organizmu konzumiranjem marelica, poznat je i po nazivu retinol pomaže u očuvanju vida, čuva imunološki sustav te štiti i pomlađuje kožu pa je odličan saveznik u borbi protiv bora.

Kako 100 grama ovoga mirisnog voća sadrži čak 10 mg C vitamina, možemo reći da naše tijelo dobiva kroz marelice antioksidanse koji osiguravaju pravilnu sintezu kolagena, spoja koji je potreban da bi se sačuvala elastičnost i vitalnost kože, kostiju, noktiju te kose. Osim toga, ovaj vitamin pomaže apsorpciji željeza u organizmu, a pokazao se i korisnim u prevenciji kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti.

Odlične za reguliranje tjelesne težine

Svježe ili sušene, marelice su dobar izvor vlakana i upravo ih zato nutricionisti preporučuju za zdravu probavu, što tijelo oslobađa toksina. Kako dijetalna vlakna doprinose zdravom probavnom sustavu, ona održavaju i pravilan metabolizam. Marelice nisu kalorične pa su izvrstan međuobrok kojim nećete unijeti previše kalorija, a smanjit ćete osjećaj gladi.

U svim kombinacijama

Ovo predivno voće možete jesti na bezbroj načina. Možete ih stavljati u smoothije, jesti u kombinaciji sa zobenim pahuljicama ili chia sjemenkama ili samo s jogurtom ili svježim sirom. No one su izvrstan dodatak i slanim jelima, u salatama s lisnatim povrće, orašastim plodovima ili feta sirom.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.