Smanjite nepotrebni otpad s ovim jednostavnim navikama

Uvijek možemo učiniti više

Iako se možda trudite svaki tjedan pažljivo odvajati svoj otpad i odnosite ga u kante za reciklažu prepune plastike, papira i metala, nažalost postotak otpada koji se zaista reciklira je dosta malen. To ne znači da ne trebate to nastaviti raditi, dapače, no bilo bi dobro uvrstiti u svoju rutinu i određene načine kako smanjiti otpad.

U posljednjih nekoliko desetljeća broj plastičnih proizvoda je količinski eksplodirao, ali samo se oko 9% njih zapravo reciklira, navodi National Geographic. To znači da većina vaših plastičnih boca s pićima, kontejnera za hranu za jednokratnu upotrebu, slamki i šalica završi na odlagalištu otpada. Iako se svake godine ta brojka povećava i provode se sve bolje prakse po pitanju otpada, treba nastaviti reciklirati, no treba i misliti na to kako smanjiti svoj otpad. Donosimo vam nekoliko ideja i prijedloga što možete učiniti kako biste smanjili količinu otpada u svom životu.

Naručivanje hrane

Prilikom naručivanja uvijek se odreknite stvari za koje znate da će završiti u smeću. To uključuje plastični pribor, slamke, salvete, vrećice za nošenje i ona mala pakiranja začina i umaka. Ako jedete kod kuće, vjerojatno vam nije potreban nijedan od ovih predmeta te sve što trebate je restoranu ostaviti poruku da te stvari ne uključuju u vašu narudžbu.

Ponesite svoje

Kada nam se nudi sve više stvari za višekratnu upotrebu, osim što ih koristite kod kuće, sjetite ih se i ponijeti sa sobom. Na primjer, ponesite vlastiti pribor za jelo i platnenu salvetu na posao ako vam to vaše mjesto rada ne nudi. A slobodno ih ponesite i kada idete na izlet, na plažu i slično. Ako redovito idete u najdraži restoran po hranu za van, ponesite vlastiti spremnik za hranu i izbjegnite ambalažu od plastike i stiropora koju restorani najčešće i nude. A još bolje od toga, nosite vlastite zdrave obroke od kuće koristeći vrećicu ili posudu za višekratnu upotrebu. Izbjegavajte jednokratne plastične boce i šalice za piće noseći svoju bocu vode koja se može ponovno puniti.

Ne kupujte jednokratne predmete

Ako vam povremeno treba zapakirana roba, onda radije odaberite veću veličinu s najmanjom količinom pakiranja i izbjegavajte kupnju pojedinačno umotanih predmeta u kojoj često možemo pronaći proizvode poput kave ili zobene kaše. Jedna velika kutija, vreća ili boca stvara manje otpada nego nekoliko manjih, a ako znate da nešto koristite redovito onda se pogotovo isplati kupiti veću količinu u tom jednom pakiranju.

Ne prihvaćajte besplatne promotivne artikle

Darivanja na koncertima, sajmovima i festivalima se možda čine primamljivima, ali ako vam zapravo nije potrebna još jedna vezica, magnet, otvarač, privjesak za ključeve i slične stvari, nemojte ih ponijeti kući. Vrlo vjerojatno će samo skupljati prašinu i na kraju završiti u smeću.

Birajte sladoled u kornetu

To je sitnica, ali to i znači jednu plastičnu posudu ili stiropor manje koju na kraju morate baciti u smeće.

Kupujte svježi kruh

Ovo je vrlo laka zamjena, a sve što trebate učiniti je prošetati do najdraže lokalne pekare i uzeti svježi kruh (koji možete spremiti u svoju platnenu vrećicu koju ćete ponijeti), te izbjegavajte kupnju kruha zamotanog u plastiku. Samo se sjetite onoga koliko plastika ispušta mikročestica u hranu. Isto tako, ako jedete meso, odaberite odlazak kod lokalnog mesara i donesite meso kući u vlastitom spremniku ili vrećici. Proširite kupovinu bez ambalaže i na druge namirnice poput sira, povrća, jaja i što više druge hrane.

Smanjite potrošnju kućanskih proizvoda od papira

Odbačeni papir čini četvrtinu otpada na odlagalištima i ispušta značajne količine metana dok trune. Čak i ako odaberete proizvode od recikliranog papira, oni i dalje troše fosilna goriva za proizvodnju i transport. Ideja je smanjiti upotrebu papira što je više moguće. Umjesto maramica za lice, koristite rupčiće za višekratnu upotrebu, papirnate ručnike zamijenite kuhinjskim krpama, umjesto papirnatih koristite platnene salvete, i slično.

Ne bacaj, popravi

Kako su s vremenom stvari u kućanstvu postajale jeftinije, tako se izgubila i potreba za popravljanjem stvari jer je često puno lakše a ponekad i isplativije, kupiti novo. No razmislite o povratku u “staru školu” i umjesto da bacite pokvareni toster, prijenosno računalo, usisavač ili lampu, naučite raditi ono što su ranije generacije radile pod normalno, a to je bilo popravljanje.

Napravite svoje

Ima toliko stvari koje redovito koristite u kućanstvu na koje trošite novce, a koje je vrlo jednostavno napraviti sami kod kuće i to sa samo par sastojaka. Isprobajte sami napraviti sredstva za čišćenje, sapun, masku za lice, kremu za tijelo i slično. Mnoge takve recepte možete pronaći i  OVDJE. Proizvodi koje napravite kod kuće su odlični jer su uglavnom bez kemikalija, pa su i zdraviji od onih kupljenih u trgovini, a obično su i lakši za vaš proračun.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.