Sljeme dobilo svoju prvu aplikaciju: Od sada sve informacije za planinare na jednom mjestu

GREEN_300_listici_sredina

Za sigurniju šetnju prirodom

Planina, odnosno najposjećeniji vrh našeg glavnog grada, gdje se rijeke planinara i šetača slijevaju svakog vikenda dobio je svoju prvu aplikaciju. Riječ je o aplikaciji za mobilne telefone "Moje Sljeme" koju je Grad Zagreb namijenio svim svojim sugrađanima kao i onima koji će tek upoznati ljepote Medvednice.

Do Sljemena koji se nalazi na 1033 metara nadmorske visine vode brojne planinarske staze, putevi i puteljci koje mnogobrojni Zagrepčani i Zagrepčanke već i napamet znaju, pa nisu uzalud riječi poznate pjesme “…noga već sama beži”, no ova će aplikacija svojim sadržajem svima omogućiti sigurno planinarenje i istraživanje Parka prirode Medvednica te otkriti neke nove informacije s kojima možda ranije nisu bili upoznati. Kako je ova pandemija izrodila mnoge nove šetače i kod nekih tek probudila i osvijestila ljubav prema planinarenju i bivanju na svježem zraku, navigacijom i ostalim funkcionalnostima ova nova aplikacija daje osjećaj sigurnosti upravo neiskusnim planinarima te popularizira hodanje u prirodi, a u konačnici, također na tragu zdravog življenja, iz Grada se nadaju kako će se njome još više popularizirati otkrivanje prirode na području Parka te tako smanjiti broj automobila kojima se stiže prema Sljemenu.

Ova je mobilna aplikacija prva takvog tipa u regiji i jedna od rijetkih u svijetu, a ono što će zainteresirani naći u njoj nakon što ju instaliraju na svoje mobitele je između ostalog, navigacija po stazama ili navigaciju po nekom od odabranih odredišta unutar Parka, mape svih staza koje su rangirane prema prosječno očekivanom vremenu hodanja, popis svih dodatnih odredišta unutar Parka poput izvora, špilja, sakralnih objekata, a sve to moguće je pretraživati i prema vlastitim preferencijama, odnosno prema ponuđenim filterima unutar kojih je šetaču lakše napraviti plan kojim se želi kretati.

Unutar Aplikacije nalazi se i vremenska prognoza za Sljeme uz koju će biti lakše pripremiti svoju opremu za izlet. Također, uspinjanje na Sljeme ne može proći ni bez okrijepe u nekom od mnogobrojnih planinarskih domova i restorana koji nude svoju ponudu hrane i pića pa će od sada “Moje Sljeme” olakšati izbor već na početku izleta s popisom objekata na određenim stazama.

Tu su i ponuđeni svi smještaji za spavanje ako netko odluči svoju ekspediciju po Sljemenu odluči produžiti na koji dan viška. Dakle, sve što treba je skinuti mobilnu aplikaciju, pripremiti opremu, napraviti plan, imati u vidu pridržavanje epidemioloških mjera i krenuti put Sljemena, često nazvanog i plućima grada. I naravno, ako želimo da ga takav epitet krasi još dugo vremena, ponašati se odgovorno i pažljivo prema okolišu unutar ovog Parka prirode.

PHOTOS BY: Grad Zagreb, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.