DCIM188MEDIADJI_0019.JPG

Slavonski Brod dobiva energetsko samodostatni botanički vrt, a svrha mu je višestruka

GREEN_300_listici_sredina

Brodska Tvrđa postaje centar bioraznolikosti

Vrijednosti oko 30 milijuna kuna, Slavonski Brod dobiva svoj prvi botanički vrt. Brodska Tvrđa bit će dom tisućama različitih biljnih vrsta, a energetsko samodostatni vrt služit će, između ostalog i u istraživačke svrhe.

Grad Slavonski Brod u zadnjih nekoliko godina osigurao je značajna europska sredstva za obnovu brodske Tvrđave, a zahvaljujući kojima će tamo biti smješteni Muzej tambure te Centar za nematerijalnu baštinu u kojemu će se na poseban način isticati buduća zvjezdarnica. Osim ove kulturno-turističke ponude, Tvrđava Brod u budućnosti će biti privlačna i brojnim znanstvenicima te ljubiteljima biljnog svijeta.

Naime, Grad Slavonski Brod izradio je idejno rješenje za botanički vrt koji bi bio smješten u Tvrđavi Brod, a za koji je dobivena i potrebna suglasnost konzervatora. Budući botanički vrt bio bi energetski samodostatan, a njegova svrha bit će višestruka. Naime, osim što će biti dostupan javnosti, služit će i znanstvenim istraživanjima te doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti. Izgradnja botaničkog vrta u Tvrđavi Brod financirat će se isključivo sredstvima iz europskih fondova.

 

PHOTOS BY: slavonskibrod.hr, Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.