121178528_185311469725340_8691306692057942182_n

Slavonski Brod bi umjesto plina kao glavni energent grijanja mogao koristiti toplu vodu iz termalnih izvora

GREEN_300_listici_sredina

Ekološki doprinos

Grad Slavonski Brod u suradnji s projektnim partnerima osnovao je radnu grupu za potrebe provedbe projekta "Dekarbonizacija, optimizacija i digitalizacija sustava daljinskog grijanja u Slavonskom Brodu".

Projekt “Dekarbonizacija, optimizacija i digitalizacija sustava daljinskog grijanja u Slavonskom Brodu” rezultat je uspješne prijave na otvoreni poziv udruženja Energetskih gradova na kojemu su, osim gradova iz Hrvatske, konkurenciju činili i gradovi iz Bugarske, Češke, Estonije, Litve, Latvije, Mađarske, Slovačke, Poljske i Rumunjske. Odabrano je ukupno 25 projekata, a među njima je i projekt Grada Slavonskog Broda kojemu su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 60.000 eura. Grad Slavonski Brod na ovaj se poziv prijavio izravno, odnosno mimo provedbenih tijela državnih vlasti. Uz Grad Slavonski Brod, na razini Republike Hrvatske odobrena sredstva dobila su još samo četiri grada.

Dobivena sredstva iskoristit će se za izradu investicijskog koncepta koji je potreban za ubrzanje provedbe energetskih i klimatskih akcijskih planova. Zahvaljujući navedenom, Grad Slavonski Brod bi umjesto plina kao glavni energent grijanja mogao koristiti toplu vodu iz termalnih izvora što će imati i veliki ekološki doprinos jer se takvim sustavom grijanja smanjuje i količina CO2.

Zbog iznimne važnosti projekta za Slavonski Brod, Grad je u cjelokupni proces uključio različite dionike kako iz javnog, tako i iz privatnog sektora. Stoga su u radnu grupu uključeni i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, javnih ustanova i poduzeća, obrazovnih institucija, nevladinog sektora te industrije s područja grada i županije. Svi prisutni članovi radne grupe izrazili su zadovoljstvo uključivanjem u projekt te pružili podršku za njegov daljnji razvoj.

Izvor: www.slavonski-brod.hr

PHOTOS BY: Instagram; www.slavonski-brod.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.