neretvanske lubenice na

Slađe i od grčkih i od španjolskih: Od ovog vikenda možete kupovati neretvanske lubenice

GREEN_300_listici_sredina

Domaće su najslađe

Svi oni kojima je lubenica omiljeno ljetno voće, već od ovog će vikenda moći uživati u onim najslađima - koje dolaze iz doline Neretve.

Lubenice su na štandovima, tržnicama i u trgovačkim centrima već više od mjesec dana, ali sve one bile su iz uvoza, uglavnom iz Grčke, Turske, Španjolske, a početkom svibnja bilo ih je i iz egzotičnijih zemalja. No ovih su dana u dolini Neretve naši poljoprivrednici brali i svoje ovogodišnje urode, i to nešto ranije nego prošle godine.

S obzirom na urod, procjena proizvođača je različita, neki se hvale da je bolji nego ikad, a nekima je slabiji nego prošle godine.

neretvanske lubenice

“Ovogodišnji urod je manji i do 40 posto nego prošle godine, samo 20-ak posto proizvođača može se pohvaliti boljom berbom. No mogu reći da je kvaliteta lubenice odlična. Velike su i slatke kao med, na razini prošle godine”, rekao nam je Matko Babić iz Bagurić obrta za uzgoj voća i povrća s opuzenskog područja.

Kako kaže Matko Babić, sve lubenice s neretvanskog područja idu u trgovačke centre diljem Hrvatske, a kupci će moći uživati u njima već nadolazećeg vikenda.

“Nama su otkupne cijene manje nego prošle godine iako će vjerojatno cijene u maloprodaji biti više nego lani. Tako da, što se većine nas proizvođača tiče, nismo zadovoljni sezonom, i zbog slabijeg uroda, i zbog nižih otkupnih cijena”, rekao je vlasnik Bagurić obrta.

Kako uopće prepoznati zrelu i slatku lubenicu?

Peteljka ne smije biti zelena jer je to znak da je lubenica ubrana prerano. Peteljka koju tražite, treba biti žuto smeđa jer to znači da je lubenica polako dozrijevala na stabljici i tek tada je ubrana.

Potražite žuti dio na lubenici. Ako ga nema, znači da lubenica nije bila dovoljno na suncu da bi dobila slatkoću. Pritisnite žutu površinu na lubenici, ako se može malo ulegnuti, znači da je lubenica zrela.

Suhe mrlje od vremenskih uvjeta i linije, koje izgledaju kao vene,  odlični su pokazatelji iznimno slatke lubenice. Osim, toga ako je površina kore prekrivena bjeličastim prahom, koji je sličan vosku, još bolje, on se naziva pepeljak i stvara se na kori kad lubenica dođe u fazu zrelosti.

Kod zrelog ploda lubenice površina kore je glatka, dok nezrela ima hrapavu površinu. Kod zrele lubenice, noktom možete zagrebati površinu kore.

I, na kraju, svima dobro poznati trik – lupkanje lubenice. Ako zvuči šuplje, znači da je sočna i ispunjena vodom.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.