Skupina žena proizvela šal koji nakon korištenja možete posaditi u zemlju

GREEN_300_listici_sredina

Šal bogat nutrijentima

Da je u modi sve moguće, dokazali su nam brojni dizajneri i kreativci koji svoje odjevne komade izrađuju od održivih raznih materijala prihvatljivih za okoliš, reciklirali staru odjeću pretvarajući je u nove odjevne komade, no ugodnim iznenađenjima u tekstilnoj industriji ne nazire se kraj.

Zamislite sada da su omiljeni zimski dodatci – šalovi od kašmira 100 posto biorazgradivi i da se nakon svog životnog ciklusa mogu sigurno vratiti u tlo kao biološke hranjive tvari… Na sreću, ova pomalo nezamisliva ideja da u zemlju doslovno sadimo komade odjeće, prije nekoliko mjeseci sprovedena je u stvarnost i da, moguća je. Naime, grupa žena u Velikoj Britaniji iz tvrtki Botanical Inks i Bristol Weaving Mill na čelu s osnivačicom i dizajnericom Babs Behan napravile su unosnu crowdfunding kampanju za projekt “Bristol Cloth” te su uspješno izrealizirale prvi lokalno uzgojeni održivi kašmir u Engleskoj.

– Čitav proizvodni proces ukorijenjen je u našoj povijesti. Tkanina je bojana tradicionalnim engleskim bojama koje su se stoljećima koristile u staroj Engleskoj – izjavila je za tamošnje medije Babs Behan koja iznimno pazi na održivost i da u svom radu koristi isključivo organske proizvode.
– Koristila sam organski indigo list, koji je prirodna boja najviše vrijednosti na svijetu zbog svog složenog i mukotrpnog vađenja – objašnjava ona.

Osim što je ovoj skupini žena izuzetno bitan način kako dolaze do svojih materijala i konačnih proizvoda, tako i obojenu pređu za ove šalove tka Tkaonica Bristol u najzelenijem gradu Velike Britanije. Naime, Bristol je 2015. godine osvojio nagradu za zelenu prijestolnicu Europe, iste te godine kada je lokalna tkaonica započela s radom – kao prvi industrijski razboj otvoren u gradu nakon gotovo jednog stoljeća. Tako je ova tkaonica postala dio projekta “Bristol Cloth” gdje se proizvodi prvi regenerativni netoksični tekstil u Velikoj Britaniji.

Ono što je svakako zanimljivo što su ovi mekani šalovi uistinu jedinstveni isključivo napravljeni u suradnji s prirodom bez korištenja ikakvih kemikalija i sintetike na koju smo nažalost navikli u odjevnim komadima, a da toga nismo niti svjesni. Šalovi koji su združili lokalnu zajednicu, male obrtnike i uzgajivače izrađuju se u malim količinama, onoliko koliko u tom trenutku imaju materijala na zalihi i dostupni su na njihovom web shopu. Zasad, kolekcija sadrži njih trideset. Cijela priča s ovim toplim odjevnim dodatkom završava tamo gdje je i započela – u prirodi. Kada šal više nije za nošenje, vlasnice ili vlasnici mogu u vrtu zakopati ga i time zemlji podariti bogate nutrijente kojima ovaj šal obiluje.

PHOTOS BY: Instagram, Bristol Cloth, Botanical Inks / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.