Skradin postao prvi grad u Hrvatskoj s pametnom LED rasvjetom

GREEN_300_listici_sredina

Održivije rješenje za ljude i okoliš

Skradin je u sklopu 300 tisuća eura vrijednog projekta postao prvi grad u Hrvatskoj koji je zamijenio kompletnu gradsku rasvjetu, a zahvaljujući tome mogao bi postati i prvi pametni grad u regiji.

U Gradu Skradinu 20 godina stara gradska rasvjeta u potpunosti je zamijenjena pametnim LED rješenjima. Projekt u vrijednosti 300.000 eura realiziran je u suradnji s mađarskom tvrtkom Tungsram i domaćom tvrtkom Luma Energy. Novim jedinicama pametne LED rasvjete očekuje se ušteda energije od 70% i smanjenje emisije CO2.


U Skradinu je postavljeno čak 366 jedinica pametne LED rasvjete, od čega je 200 jedinica postavljeno uz prometnice i na ulice, 100 u centru grade te 66 jedinica u sustavu Osnovne škole Skradin. Kako kažu iz ureda gradonačelnika, nova LED rasvjeta svijetli puno snažnije, pametnije, jeftinije i ekološki prihvatljivije. Ovim potezom, koji je održiv za ljude i okoliš, Grad Skradin sve je bliži tituli prvog pametnog grada u regiji – titula koja se najčešće veže za urbane i tehnološki razvijene metropole. Grad Skradin ovim vrijednim održivim projektom dokazuje da ona nije rezervirana samo za velike gradove.


Osim što će nova rasvjeta dovesti do uštede energije, ovaj hvalevrijedan projekt pozitivno djeluje na okoliš i ljude, čime su se složili brojni građani. Ističu kako im je draže noću šetati dobro osvijetljenim ulicama, a vjeruju da će to cijeniti i brojni turisti tijekom noćnih šetnji gradom. Osim toga, ceste su bolje osvijetljene i time sigurnije, a modernizirana je i škola.
Uz to, Grad Skradin je u sklopu ovog projekta dobio i jednu pametnu klupu koja građanima nudi besplatan bežični internet i mogućnost punjenja pomoću USB utora osiguravajući struju preko vlastitih solarnih panela.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.