salmon-g53c3fcada_1920

Škotska će zasaditi milijune stabala uz rijeke kako bi spasila divlje losose od vrućine

GREEN_300_listici_sredina

Ugrožena vrsta zbog posljedica klimatskih promjena

Škotska je odlučila kako do 2035. godine moraju zasaditi milijun stabala duž svojih rijeka ne bi li tako zaštitili divljeg lososa koji zbog sve veće temperature vode ljeti ne preživljava.

Kako bi spasili divljeg lososa od posljedica globalnog zatopljenja, duž rijeke Dee u Škotskoj bit će posađeno milijun stabala. Škotske su rijeke već sada ljeti postale pretople da bi se divlji losos mrijestio, što stvara veći pritisak na ove hladnovodne ribe koje preferiraju temperaturu vode oko 10°C  i ne mogu zdržati toplinu vode na 33°C. Tamošnji ribari tvrde kako je najmanje divljeg lososa ikad bilo u rijekama 2018.  godine kada su temperature vode u oko 70% tamošnjih rijeka dosegle temperaturu od 23°C  čime su ribe svakako doživjele toplinski stres. “Ako postane toplije, vidjet ćemo kako ribe umiru”, rekla je Lorraine Hawkins, direktorica za rijeke u Škotskoj. 

Pokrov drveća može pomoći sniziti, odnosno održati hladnu temperaturu vode, ali prema znanstvenicima iz  Marine Scotlanda, samo oko 35% rijeka u Škotskoj ima dovoljno drveća za takvu vrstu pomoći. Tako su iz inicijative River Dee Board and Trust koja brine o tamošnjim rijekama zasadili tisuće stabala duž rijeke Dee i njezinih pritoka od 2013. godine, a trenutno najveći plan je zasaditi više od milijun stabala na ovom području do 2035. godine. Zasađena stabla uključivat će kleku, jasiku, brezu, vrbu i bor, a njima se pridružuju i lokalni ribari bi posadili još milijune stabala duž udaljenih potoka i rijeka kako bi dodatno pomoglo u očuvanju populacije divljeg lososa. “Vidjeli smo situacije u kojima se temperature u našim rijekama približavaju kritičnim razinama za naše losose, temperaturama koje oni ne mogu tolerirati, a bit će još i gore.”, rekao je Alan Wells za strane medije, direktor Fisheries Management Scotland.

Osim što osiguravaju hladovinu, od stabala se također očekuje potaknuti biološku raznolikost pružajući stanište kukcima i malim životinjama. Oni također mogu pomoći u kontroli poplava i upravljanju hranjivim tvarima za tlo i vodu. Dok će sadnja stabala pomoći u smanjenju temperature vode, divlji losos suočava se i s nizom drugih prijetnji, uključujući nedostatak hrane zbog klimatskih promjena, brane, povećanje populacije tuljana, morskih uši iz ribogojilišta, usputni ulov i lošu kvalitetu vode. Losos se smatra zaštićenim u Škotskoj, a uključen je na popis OSPAR ugroženih vrsta/vrsta u opadanju i Škotski popis biološke raznolikosti. Uz inicijative za sadnju drveća, škotska vlada je postavila akcijski plan za zaštitu lososa poboljšanjem kvalitete vode, kontrolom i sprječavanjem invazivnih vrsta, upravljanjem iskorištavanjem lososa i radom s međunarodnim partnerima na spašavanju atlantskog lososa i drugih morskih vrsta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.