alex-loup-2zDw14yCYqk-unsplash

Skoknite na online Interliber po najzeleniji naslov u 2020.

GREEN_300_listici_sredina

Knjiga je opremljena s pedesetak fotografija.

Britanski izdavač Ebury opisao je Život na našem planetu kao Attenboroughovu »ostavštinu«. »To je Davidovo remek-djelo, knjiga s velikim srcem i opomenom te s porukom koju svijet danas treba više nego ikad«, naglasio je izdavač Albert DePetrillo.

Interliber koji se trebao održati od 10. do 15. studenog 2020. na Zagrebačkom velesajmu, sada se na neki način održava u domu svakog čitatelja. Jedan od najvažnijih sajma knjiga svake jeseni,  svoju će ponudu istaknuti online, a štandovi omiljenih izdavača zamijenit će online košarice.

Najvažnija hrvatska književna manifestacija se u kontinuitetu održavala od 1977. godine, a zbog zdravlja svih sudionika i posjetitelja ovu godinu organizatori će ga morati preskočiti. Utješna je vijest da će se održati alternativna verzija sajma i to online te da će brojne knjižare diljem Hrvatske, kao i njihove web trgovine, ponudit sajamske popuste na knjige.

Jedna od knjiga za kojom svakako treba posegnuti jest “Život na našem planetu” autora Davida Attenborougha. Dokumentarni film istoimenog naziva već je osvojio Hrvatsku i svijet no za one koji svoje slobodno vrijeme više vole provesti uz topli čaj, čitajući zanimljivo štivo, ova knjiga koju je s engleskog prevela Dubravka Pleše bit će snižena do kraja studenog u Školskoj knjizi.

Najnovija knjiga 94-godišnjeg prirodoslovca, redatelja i producenta podijeljena je u pet cjelina: Naša najveća pogreška, Moje svjedočanstvo, Što nas čeka?, Vizija budućnosti – Kako svijet ponovno učiniti divljim i Naša najveća prilika. Attenborough u knjizi piše o svojoj karijeri dokumentiranja prirodnog svijeta (od 1937. na BBC-u) i iznosi vlastita zapažanja iz prve ruke o propadanju okoliša i bioraznolikosti planeta.

Autor svjedoči o klimatskoj krizi, prognozira što će se događati do kraja 21. stoljeća ako se prema prirodi nastavimo ponašati onako kako smo to dosad činili te predlaže rješenja za ispravljanje pogrešaka i modele novog suživota s planetom. Ova knjiga sustavno bilježi samo manji dio strašne štete koju je čovječanstvo već nanijelo prirodnom svijetu te stvarnu i blisku opasnost da bude mnogo gore ako odmah nešto ne poduzmemo. No knjiga je i puna nade jer nudi drukčiju budućnost.

David Attenborough opisuje kako da počnemo ispravljati stvar – “Sve još možemo popraviti, obuzdati svoj utjecaj, promijeniti smjer našeg razvoja i ponovno postati vrsta koja živi u harmoniji s prirodom. Sve što je potrebno jest volja“.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.