marjan-e1641554397548

Sječa na Marjanu: Hoće li Splićani ostati bez omiljenog drveća?

GREEN_300_listici_sredina

Uklanja se oko 80 stabala

Iz Društva Marjan objavili su da je broj jedinki parazita, koji je napao stabla, trenutno u padu te da rade na uklanjanju zaraženog drveća.

Dijelovi splitskog Marjana uništeni su zbog nametnika potkornjaka, koji uzrokuje naglo sušenje borova i njihovo propadanje. Riječ je o velikom štetniku koji već dugi niz godina uništava drveće na tom području. Kako smatraju stručnjaci, ovaj se parazit pojavio zbog utjecaja klimatskih promjena i porasta razine temperature. Iako se s ovim problemom bore već godinama, gotovo bezuspješno, iz Društva Marjan ovih dana ipak stižu pozitivne vijesti.

Objavili su da se radi na uklanjanju posljednjih zaraženih stabala, a nakon čega na red konačno dolazi i pošumljavanje.
Podsjetimo, na splitskom Marjanu nekoliko je desetaka stabala zaraženo mediteranskim potkornjakom. Kako se bolest ne bi proširila na ostalo drveće, zaražena stabla moraju se ukloniti.

Posljednji podatci Hrvatskog šumarskog instituta, koje je objavilo Društvo Marjan, pokazuju da je broj jedinki ovog parazita u padu. Ipak, situaciju treba redovito pratiti, a stabla koja su napadnuta pravovremeno uklanjati. U planu je stoga prioritetno ukloniti 80-ak zaraženih stabala s crvenim krošnjama, a nakon čega slijedi sadnja novih.

Dokaz je to da se borba za spašavanje splitske šume Marjan ipak isplatila.

PHOTOS BY: Društvo Marjan/Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.