Sjajno otkriće: Znanstvenici otkrili mikrobe koji ‘jedu’ CO2

GREEN_300_listici_sredina

Tajna u blizini sicilijanskog Palerma

Iako mnogi znanstvenici predviđaju da će posljedice klimatskih promjena biti vidljive bez obzira na količinu CO2, njegovo smanjenje u atmosferi i dalje ej vrlo važno pitanje.

Mikrob otkriven na obroncima talijanskog vulkana može pohraniti CO2 brže od ičega na svijetu. Znanstvenici se nadaju da će ga moći iskoristiti za stvaranje jezera za hvatanje ugljika.

Naime, u blizini sicilijanskog grada Palerma, na otoku Vulcano nalazi se mikrob koji je nevjerojatno brzo “pojeo“ CO2 koji potom tone. Riječ je o jedinstvenoj pojavi, budući da bi to omogućilo strojevima da prikupe CO2 koji su mikrobi apsorbirali, što znači da bazeni za hvatanje ugljika ne bi trebali djelovati poput odlagališta otpada. Drugim riječima, mogli bi se iznova puniti.

‘Strojevi koji se sami sastavljaju’ 

Stručnjaci na mikrobe gledaju kao na potencijalni dio rješenja za klimatske promjene.

“Projekt iskorištava 3,6 milijardi godina evolucije mikroba. Dobra stvar kod mikroba je da su oni strojevi koji se sami sastavljaju,” rekao je dr. Braden Tierney, s Medicinskog fakulteta Weill Cornell za The Guardian.

Ideja korištenja bakterija za hvatanje CO2, potencijalno poboljšana genetskim inženjeringom, aktivno je istraživačko područje. Nedavna recenzija sugerira da bi bakterije mogle proizvesti korisne kemikalije, kao i uhvatiti CO2.

Konkretnije, znanstvenici koji rade za biokemijsku tvrtku LanzaTech prošle su godine otkrili način genetskog inženjeringa bakterija koje konzumiraju ugljikov oksid i ugljikov dioksid prije nego što ih pretvore u dvije široko korištene kemikalije, aceton i izopropanol, koje bi inače generirale stotine tisuća tona CO2 emisija.

Od sredstva za čišćenje do žarulja

Otkriće mikroba na Vulcanou značajno je jer se uklapa u već postojeću infrastrukturu tvrtke, u ovom slučaju proizvodnju acetona i izopropanola koji se koriste u desecima uobičajenih kućanskih proizvoda od sredstava za čišćenje do žarulja.

“Postojat će okolnosti u kojima će stablo biti bolje od mikroba ili gljivica. Ali bit će i okolnosti u kojima stvarno želite brzorastući vodeni mikrob koji tone,” objasnio je Tierney.

 

 

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.