EBH5Y0 spiny butterfly ray (Gymnura altavela).

Sjajne vijesti iz Jadrana: Mladi znanstvenici pronašli rijetku ražu za koju se smatralo da je nestala

GREEN_300_listici_sredina

Jedini nalaz ove vrste

Ekipa Sharklab-a ADRIA više od godinu dana prati koćarice u najjužnijem dijelu Jadrana. Gravidna ženka, o kojoj je riječ, uhvaćena je prošle godine u svibnju, na 200 metara u blizini Vlore u južnom Jadranu u blizini Albanije.

Znanstvenici Sharklab ADRIA, odnosno Andrej Gajić i Emina Karalić otkrili su prvi nalaz leptir raže – Gymnura altavela u sjevernom Sredozemlju. Riječ je o jedinom nalazu ove vrste u ovom stoljeću za Jadransko more, prenosi Jutarnji.

“Ovo je veliki uspjeh u istraživanju Južnog Jadrana. Svi koji su pratili naš rad protekle godine sjetit će se sedam beba rijetke raže leptirice -Gymnura altavela (Linnaeus,1758). Naime, naš nalaz predstavlja prvi dokaz ove vrste u Jadranu za ovo stoljeće, kao i prvi opis gravidne ženke u čitavom sjevernom Mediteranu “, stoji u Facebook objavi znanstvenice Karalić.

Ekipa Sharklab-a ADRIA više od godinu dana prati koćarice u najjužnijem dijelu Jadrana. Gravidna ženka, o kojoj je riječ, uhvaćena je prošle godine u svibnju, na 200 metara u blizini Vlore u južnom Jadranu u blizini Albanije.

Zakopava se u morskom dnu 

“Naša jedinka pronađena je na najvećoj dubini do sada za ovu vrstu. Znatno je veća od 500 drugih opisanih jedinki u južnom Sredozemlju, te je nosila do danas najveći poznat broj fetusa za ovo područje. Naš jedinstven nalaz objavljen je u prestižnom časopisu Journal of Fish Biology, na što sam posebno ponosna jer je to moj prvi rad s prvim autorstvom”, napisala je Emina.

Ovo otkriće je zaista značajno jer je riječ o jednom od najrjeđih vrsta na ovim prostorima, a neki autori čak navode kako je nema u Jadranskom moru.
Raža leptirica obično živi do 100 metara dubine na mekanim dnima u koje se zakopava. Žućkasto-sive i mramorne je boje, a s donje strane bijelo crvene. Rep joj je kratak, a uz sam početak smještena je kratka nazubljena bodlja. Otrovno žljezdano tkivo nalazi se u uzdužnom žlijebu bodlje.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.