igor-kyryliuk-AAp5Dayck9U-unsplash

Sjajne vijesti: Dabrovi se vratili nakon 400 godina!

GREEN_300_listici_sredina

Došli su na imanje poznate manekenke

Odlične vijesti stižu ovih dana iz Hampshirea u južnoj Engleskoj. Nakon nekoliko godina, na tom su području ponovno viđeni dabrovi, koje su lokalni učenici nazvali Hazel i Chompy. Vjeruje se da bi upravo oni mogli pomoći.

Po prvi put u 400 godina, dabrovi su se vratili u divljinu Hampshirea u južnoj Engleskoj. Iako je ova životinja praktički do jučer bila omražena od lokalnog stanovništva, ovi zubati inženjeri danas su rado viđeni na ovom području. Stanovništvo se nada da će dabrovi izgradnjom brana obnoviti velik dio rijeka i močvara koje su stradale u njihovoj odsutnosti.

Učenici iz lokalne škole nazvali su ih ‘Hazel’ i ‘Chompy’, a iako se do sada nisu susreli, nadaju se da će se uskoro razmnožiti. Hazel i Chompy pušteni su na imanje Ewhurst od oko 370 hektara u blizini Basingstokea u vlasništvu manekenke i glumice Mandy Lieu, koja je bila oduševljena. Ona smatra da su dabrovi ključni za obnovu bara, potoka i močvara na njenom imanju.

Diljem Europe i Amerike dabrovi su lovljeni na mnogim mjestima do istrebljenja zbog krzna, ali sada su vrlo traženi zbog svojih nevjerojatnih prirodnih sposobnosti. Izgradnjom svojih brana stvaraju i obogaćuju jezerca i potoke, što ujedno znači veću apsorpciju ugljičnog dioksida u tlu. Brane usporavaju prolaz vode kroz krajolike što ima različite učinke, uključujući smanjenje rizika od poplava, širenja susjednih močvara i povećanja staništa za vodene i poluvodene životinje u ekosustavu.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.