Australian lace lid (Litoria dayi)

Sjajna vijest! Čak 29 vrsta više nije u opasnosti od izumiranja

GREEN_300_listici_sredina

Ne biste vjerovali tko je većini glavna prijetnja

Znanstvenici su otkrili da se nekoliko australskih vrsta divljih životinja, koje su prethodno bile pogođene naglim opadanjem i suočene s vjerojatnošću izumiranja, oporavile do točke da se više ne bi trebale smatrati ugroženima.

Istraživački tim pod vodstvom dr. Johna Woinarskog sa Sveučilišta Charles Darwin pregledao je sve životinje koje su bile navedene kao ugrožene prema australskom Zakonu o zaštiti okoliša i očuvanju bioraznolikosti (EPBC) između 2000. i prosinca 2022.

Studija, objavljena u časopisu Biological Conservation, otkrila je da se 29 australskih vrsta oporavilo do točke u kojoj više ne ispunjavaju kriterije za stavljanje na popis ugroženih prema Zakonu, te potvrdila da su se još tri vrste koje su tijekom tog vremena uklonjene s popisa legitimno oporavile.

Izbjegle izumiranje za dlaku

Utvrđeno je da su se ukupno 15 sisavaca, osam ptica, četiri žabe, jedan gmaz i jedna riba oporavili u različitim stupnjevima, uključujući grbavog kita, kojeg je vladin znanstveni odbor prošle godine uklonio s popisa. “Ove su vrste bile u ozbiljnom i brzom opadanju, tako da je izumiranje unutar desetljeća za mnoge bilo vrlo realna mogućnost”, rekao je dr. Woinarski.

Istraživači su oporavak pripisali ciljanom upravljanju vladinih agencija, skupina za očuvanje i autohtonih upravitelja zemljišta. Dr. Woinarski je rekao da je važno prepoznati da se vrste mogu oporaviti “kada postoji ulaganje i predanost”, napominjući da će većina vrsta trebati stalna ulaganja i djelovanje ili će opet pasti na alarmantne brojke.

Prijetnja na četiri noge

U slučaju 14 domaćih sisavaca, studija je identificirala premještanje vrsta na otoke i ograđena kopnena utočišta gdje su mačke i lisice bile odsutne kao ključni čimbenik u stabilizaciji i povećanju populacije. “Budući da utočišta pokrivaju manje od 1 posto australskog krajolika, potpuni oporavak ovisit će o upravljanju prijetnjama divljini u puno većim razmjerima. Dok to ne uspijemo, utočišta su moćan alat za sprječavanje izumiranja i podupiranje stanovništva”, rekao je.

No dr. Woinarski, koji je član Vijeća za bioraznolikost, rekao je da ovih 29 vrsta predstavlja manje od 10 posto ugroženih divljih životinja u Australiji. Rekao je da je generalna situacija zabrinjavajuća, jer vrste koje još uvijek ispunjavaju kriterije ugroženosti pate od utjecaja klimatskih promjena, gubitka staništa i požara nerazmjerno više u usporedbi s onima koje su se oporavile.

“Daleko je više vrsta dodano na popis ugroženih vrsta nego što je uklonjeno s njega tijekom posljednjih 20 godina”, zaključio je.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.